Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Zo weet je meteen wat je vanavond kan bestellen! 😉

ONDERZOEK: deze gerechten werden het afgelopen jaar het meest besteld via Deliveroo

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het is vrijdagavond (of elke andere avond van de week, want why not?) en je hebt Ă©cht geen zin om te koken. Snel iets bestellen dan maar! Het is intussen een reflex geworden om bij een hongerke naar apps als Takeaway of Deliveroo te grijpen, met keuzestress tot gevolg. Weet jij ook nooit wat te kiezen? Deliveroo deed een grootschalig onderzoek naar de populairste afhaalgerechten. Zo heb je meteen wat inspiratie voor je volgende bestelling!

Een kleine pizza margherita, een vegan hamburger (met of zonder frietjes?), een grote pizza funghi, een portie (vegan?) ramen, een pakje friet (met mayonaise of ketchup?), een portie bitterballen, bordje spaghetti carbonara of toch maar liever een stevige dĂŒrĂŒm met alles erop en eraan? Eten bestellen = keuzestress. Kwestie van je wat inspiratie (of honger 😅) te geven, gaat Deliveroo op basis van het aantal bestellingen in de app elk jaar op zoek naar de populairste gerechten.

Vergeet pokĂ©bowls, want dit jaar staat er een andere delicatesse helemaal bovenaan de top 100 van meest bestelde gerechten: pita chawarma, meer bepaald van het Parijse Poulet Mezzencore. De burrito’s van Chipotle in Londen prijken op de tweede plaats, en de Schiacciata Favolosa, een traditionele Florentijnse sandwich, van All’Antico Vinaio in Firenze sluit de top drie af. Opvallend: in de lijst van meest bestelde gerechten wereldwijd staat ook een Belgisch adresje: de pokĂ©bowls van Surfside PokĂ© in Luik staat op de vijfde plaats. Ideaal excuus voor een citytripje, dus!

De top 10 wereldwijd

 1. Pita chawarma van Poulet Mezzencore, Parijs (Frankrijk)
 2. Burrito van Chipotle, Londen (Engeland)
 3. Schiacciata Favolosa van All’Antico Vinaio, Firenze (ItaliĂ«)
 4. Chicken Sando van PICKL, Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)
 5. Make Your Own Poke Bowl van Surfside Poké, Luik (België)
 6. Pad Thai van Ting Thai Caravan, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
 7. Mixian van Tamjai Yunnan Mixian, Hong Kong (China)
 8. Fish burger van MOS Burger, Singapore
 9. Iced Café Americano van Starbucks, Koeweit
 10. Burrito Bowl van Boojum, Cork (Ierland)

De top 10 in België

Maar liefst 11 % van de hele lijst wordt ingepalmd door adresjes in ons Belgenlandje. Vooral hamburgers en pokĂ©bowls vallen bij ons goed in de smaak, en uiteraard konden ook frietjes niet in de top 10 ontbreken. Opvallend: vooral Luik en Gent blijken echte foodiewalhalla’s te zijn.

 1. Make Your Own Bowl van Surfside Poké in Luik
 2. Empire Cheeseburger van Manhattn’s Burgers Boondael in Brussel
 3. Big Mac McMenu van McDonald’s in Luik
 4. Medium spaghetti Kastart van De Kastart in Gent 
 5. Kleine puntzak van Frituur Frans Hooiaard in Gent 
 6. Giant van Quick in Luik
 7. Bocca van Bocca in Gent 
 8. Make your own french taco van French taco’s in Kortrijk
 9. Medium Poké Bowl Aloha Salmon van Aloha Antwerp in Antwerpen
 10. Croissant van Renard Bakery in Brussel

Naast de populairste gerechten, onderzocht Deliveroo de populairste trends in foodieland. Wat blijkt? Of het nu op pizza, in pasta of tussen een broodje is: we zijn momenteel gek op kip. Daarnaast zijn comfy classics als spaghetti en taco’s aan een serieuze opmars bezig, en kiezen we ook steeds vaker voor gerechtjes waarbij we achteraf geen afwas hebben – denk aan: croissants, chicken wings of pizzabaguettes. Ook de froyo-hype lijkt nog lang niet te gaan liggen, want ook in 2022 bestelden we massaal frozen yoghurt via de app.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '