Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips interieur thuis
© Sunbloom / Vlada Karpovich & Caeli Team via Pexels

Zo zou baking soda vieze geurtjes absorberen en een pannetje met kruiden heerlijke aroma's verspreiden.

Van horen tot voelen: hoe je van je huis een thuis maakt in 5 zintuigen

Dat je huis het best geen stort is en dat een onaangename geur niet fijn is, is een feit. Wil je van je huis een gezellig thuis maken? Zet dat niet alleen je zicht en reukzin maar alle vijf je zintuigen op scherp om je eigen stek om te toveren tot een plek waar je maar al te graag thuiskomt. Hier zijn enkele tips!

Horen

Geluid is zeker geen bijkomstigheid in je huis. Dat zal je merken wanneer je buren een muur aan het slopen zijn of je dat irritante gezoem niet kan lokaliseren. Enkele tips:

  • Textiel werkt geluidsabsorberend: gordijnen, tapijt, veel kussens of een schapenvelletje. Ook wall art en schilderijen werken geluidsdempend en gaan galm tegen.
  • De meesten onder ons werkten of studeerden thuis het afgelopen jaar. Is het daar wat te stilletjes voor jou? Gelukkig zijn er sites als Soundofcolleagues.com, waar je omgevingsgeluid kan kiezen. Tokkelende toetsenborden, een koffiemachine, vogeltjes of zelfs een office dog.
  • White noise: of witte ruis, een constant, monotoon geluid. Dat kan je helpen in slaap te vallen, of tot rust te komen. Online vind je verschillende white noise-machines.
  • Wil je volledige stilte? Oordopjes en noise cancelling headphones zijn een oplossing, al hoor je inwendige geluiden dan weer meer. Probeer te achterhalen welke geluiden jou het meest storen. Als dat pratende buren zijn, kan een noise cancelling headphone wellicht helpen.
  • Muziek opzetten kan enorm positieve gevolgen hebben. Zo blijkt dat 55 % van de Belgen beter praat wanneer er muziek op de achtergrond speelt, en dat 22 % dan sneller zegt dat ze de andere persoon graag zien. Koppels die naar muziek luisteren hebben ook vaker seks (bron: Sonos). Maar liefst 72 % van de mensen verklaart dat muziek hen in lockdowntijden erdoor heeft geholpen en 85 % bevestigt dat muziek hun gemoed kan bepalen, zowel in geluk en opwinding als in droefheid en nostalgie.
  • Dr. David Lewis van Mindlab International stelt de sandwichtechniek voor: ‘Als je muziek wil gebruiken om je op te vrolijken, speel je een song die je droevig maakt en meteen daarna een tweede die je vrolijk, positief en optimistisch maakt. Op die manier zal de tweede, positieve track nog veel meer impact hebben.’ (bron: Sony)

Voelen

Voelen is een belangrijker zintuig in huis dan je zou denken. Je kan het ook niet uitschakelen: je raakt altijd wel íéts aan. Iedereen die al eens onder flanellen of vaak gewassen linnen lakens geslapen heeft, kan beamen: het is heerlijk. Zachte dekentjes, een zetel in niet-prikkende stof, een trap zonder splinters, een warme vloer, dat wollige hoogpolige tapijt: het maakt je huis een pak aangenamer.

  • Tastzin is dus vooral belangrijk bij materiaalkeuze. Hier is goede kwaliteit zijn meerprijs vaak waard. Handdoeken van hotelkwaliteit, beddengoed in duurzaam materiaal: het is iets duurder, maar je moet ze vaak en heet wassen en dan behouden ze hun zachte textuur.
  • Doorgaans telt: hoe natuurlijker, hoe beter. Je hebt meer de neiging om eens over een houten, natuurstenen of marmeren blad te wrijven dan over eentje in kunststof.
  • Dit klinkt misschien vreemd, maar je voelt ook met je ogen. Een wollig tapijt, sofa in velours en lichtdoorlatende gordijnen geven een cosyer gevoel in huis.
  • Hout is ook zo’n sfeermaker: hout aanraken geeft je een warm gevoel. In Japan wordt hout vaak gebruikt in huis, omdat de aanraking met hout je meer doet ontspannen. Gelukkig is hout al lang niet meer oubollig in een interieur, integendeel.
  • Gevoel is heel persoonlijk. De ene vindt het heerlijk om met blote voeten over een frisse tegelvloer te lopen, een ander vindt het ongezellig. Een paar zachte pantoffels kan een groot verschil maken als je liever zacht loopt.
  • Ook temperatuur is belangrijk: niemand heeft het graag te koud of te warm. Krijg je het maar niet warm in huis? Investeer dan in dekentjes in natuurlijke materialen zoals wol, die je lekker warm houden.
© Daria Shevtsova via Pexels

Ruiken

Via je neus worden enorm sterke emotionele verbanden gelegd. Zo zou ons kortetermijngeheugen voor aroma zeven keer krachtiger zijn dan ons visuele geheugen, en zouden we zelfs onze partner kiezen op basis van geur: hoe lekkerder je iemand vindt ruiken, hoe beter de genetische match! Probeer geuren in te zetten in huis om herinneringen sterker en positieve associaties te maken. Je kan kiezen voor een echt signature huisparfum: het parfum dat jij je huis geeft en jij (en anderen) altijd meteen zal associëren met thuis. Enkele tips:

  • Geurkaarsen. Ga zoveel mogelijk voor natuurlijke varianten, paraffine kan schadelijk zijn voor je gezondheid, ook die van je huisdieren. Gebruik een kaarsendover of blaas je kaars buiten uit, want bij het doven van kaarsen komt de grootste en schadelijkste uitstoot vrij.
  • Volgens Test Aankoop is wierook geen goed idee, bij de verbranding komen schadelijke stoffen en fijnstof vrij.
  • Een huisparfum kan je gewoon in de lucht sprayen, maar ook op kussen en gordijnen voor een langere geurafgifte. Spray het op wat losse snippers papier en zuig die op met de stofzuiger zodat je huis heerlijk geurt als je stofzuigt. Verstuif een beetje in je koffer voor je inpakt, zo heb je altijd de geur van thuis bij je.
  • Baking soda absorbeert en verwijdert vieze geurtjes uit de lucht. Door een schaaltje ervan (of een confituurpotje met gaatjes in het deksel) ergens op een kast te zetten, maak je de lucht in huis al een beetje frisser. Je kan er eventueel ook natuurlijke essentiële olie aan toevoegen.
  • Verwarm een pannetje water op een laag vuur en voeg er fruit en/of kruiden aan toe. Denk aan sinaasappel, gember, citroen en kaneel of dennentakjes, lavendel en laurier. Je maakt dit zelf, dus je kan je favoriete ingrediënten kiezen.
  • Doe net als je oma en leg een lekker zeepje in je ondergoed- en sokkenlade. Voor extra sentiment kies je er een dat je hebt meegebracht van je vakantie in de Provence. Zo gaat je huis lekker ruiken!
© Olenka Sergienko via Pexels

Kijken

Zicht is het meest evidente zintuig bij het inrichten van je interieur. Je kan je metéén voorstellen welk effect een fluogroene muur op je gemoed zou hebben, en dat een slaapkamer vol rommel niet zo fijn slaapt.

  • Een evidente tip, maar toch: ruim op. Minimalisme en ontspullen werkt voor velen rustgevend, maar is geen must voor iedereen. Je mag best veel spulletjes hebben als je daar blij van wordt, maar echte rommel kan je humeur negatief beïnvloeden. Dingen die het overwegen waard zijn om eens kritisch naar te kijken of je ze nog moet bijhouden: gelezen boeken, verschillende glazen, ontelbare knuffels, verzamelingen die je niet meer nauw aan het hart liggen.
  • Doorgaans geldt: lichtere kleuren maken je rustiger, felle tinten geven meer prikkels. Maar: doe vooral waar je zin in hebt. Als je elke ochtend blij wordt wanneer je die felroze wand in de keuken ziet, is dat ook veel waard.
  • Zoek je vooral rust, gebruik dan niet al te veel kleuren bij elkaar. Wel kan je variëren in texturen en vormen, dan blijft het interessant om naar te kijken zonder dat je overprikkeld geraakt.
  • Als je graag afwisselt, ga dan voor accessoires in kleur zodat je niet elke keer je muren moet verven. Een nieuwe set kussens op je zetel of een nieuw tapijt kan je hele leefruimte een make-over geven zonder al te grote kosten.
  • Groen moet je doen! Planten kunnen een luchtzuiverende en stressreducerende werking hebben, zelfs ernaar kijken geeft je al een meer ontspannen thuisgevoel.
  • Een tip die kan inwerken op je gemoed: hang herinneringen op. Natuurlijk kan je heimwee krijgen naar dat tripje naar Porto of die zotte festivalfoto’s van enkele jaren geleden, maar een kleine ontsnapping naar zo’n herinnering geeft toch een oppepper. Het is een hoopvolle blik vooruit naar wat je nog wil doen en geeft je een minder eenzaam gevoel. Hetzelfde geldt voor reissouvenirs of stukken die je van een geliefde hebt gekregen: geef deze – desnoods tijdelijk als je het nodig hebt – een prominente plaats in huis.
  • Beeld je in: na een lange dag duik jij in je zetel. Theetje en dekentje erbij, zacht muziekje op. En dan: bam, tl-licht! Waar je tijdens het werken frisser denkt met een helder licht, wil je toch het liefst ontspannen bij iets zachters. Kijk bij het kopen van lampen niet alleen naar de wattage, maar naar de kleurtemperatuur. En ook dat is persoonlijk: de ene houdt van veel kleine warme lampjes, een ander van veel licht, zonder dat het per se koud licht hoeft te worden.
  • Makkelijke make-over van de vibe van een kamer: wall art. Een nieuwe prent aan de muur creëert meteen een heel andere sfeer!
© Vladimir Mokry via Unsplash

Proeven

Lekker eten kan je gelukkig maken. Voeding beïnvloedt neurotransmitters zoals serotonine, adrenaline en dopamine in de hersenen, waardoor je een opgewekt of net kalm gevoel kan krijgen. Zo zou ongezond eten zowel de oorzaak als het gevolg kunnen zijn van depressie, aldus psychiater Asad Sadiq. Er zijn voedingsdeskundigen die beweren dat 80 % van ons gelukshormoon serotonine aangemaakt wordt in onze darmen. Hoe dan ook, lekker eten is gewoon fijn, zeker als je er elke keer een feestje van maakt met een mooi gedekte tafel. Een taartje op een mooi bordje smaakt nog beter en je thee drinkt sowieso smakelijker uit een gezellige mok in plaats van een kop die je kreeg bij het tankstation.

© Ioana Motoc via Pexels

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '