Vegan kookboeken in overvloed, maar soms wil je ook gewoon meer weten over veganisme in het algemeen. Wil jij de stap maken, maar weet je niet hoe of waarom? Deze informatieve boeken helpen je alvast op weg.
€ 30,95 – Uitgeverij Passie
De meeste oorzaken van vroegtijdig overlijden kunnen voorkomen worden door eenvoudige veranderingen in levensstijl en dieet. In ‘Hoe overleef je?’ komen de vijftien meest voorkomende doodsoorzaken aan bod zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer en kanker. Wat moet je eten om de kans op deze ziektes zo laag mogelijk te houden? Of wat moet je eten om ervan te genezen?
€ 9,90 – Prometheus
Naast meer dan vijftig plantaardige recepten biedt het boek onderbouwde informatie over gezondheid, dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. ‘De Vegarevolutie’ neemt je mee in de heerlijke wereld van het veganisme en bewijst dat eerlijk en duurzaam eten zowel gezond als lekker is.
€ 13,06 – BenBella Books
Veel mensen die kiezen voor veganisme stuiten vaak op weerstand van hun omgeving of van de samenleving over het algemeen. Deze factoren kunnen het moeilijk maken om veganisme vol te houden. Colleen Patrick-Goudreau deelt ze in haar zevende boek haar inzichten over waarom sommige mensen vegan blijven en anderen stoppen, en ze leert mensen omgaan met de uitdagingen.
€ 21,83 – Red Wheel/Weiser
Dit boek biedt een boeiende kijk op wat sociaal psycholoog Melanie Joy carnisme noemt, het geloofssysteem dat ons conditioneert om bepaalde dieren te eten terwijl we er nooit van zouden dromen andere te eten. Bewust worden van wat carnisme is en hoe het functioneert, is essentieel omdat het ons in staat stelt vrijer onze voedselkeuzes te maken.
€ 9 – Rainbow
We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten nog volkomen geaccepteerd wordt. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Roanne van Voorst laat zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden.
€ 24,90 – Uitgeverij Noordboek
Tobias Leenaert is medeoprichter van ProVeg International en van ProVeg België en geeft wereldwijd lezingen en trainingen. Wie een al te idealistisch standpunt inneemt over veganisme, kan snel neigen tot moralisme. Maar drammen werkt niet. Aan de hand van studies en praktijkvoorbeelden laat Tobias Leenaert zien dat een pragmatische aanpak in veel gevallen effectiever is.
€ 24,50 – Pelckmans
Na veertig jaar vlees, zuivel en vis te eten werd journalist Sofie Mulders eind 2019 in een klap veganist. Waarom ze die beslissing nam, vertelt ze in dit boek. Ze neemt de lezer mee op een tocht door de veehouderij en legt uit welk leven landbouwdieren moeten leiden voor we een stuk kaas of biefstuk op ons bord zien liggen. Feiten en wetenschappelijke inzichten zijn daarbij haar leidraad. Ze spreekt met boeren, dierenartsen, slachthuismedewerkers, biologen en andere wetenschappers.
Lees ook: