Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Blaz via Unsplash

‘Ik vertrouwde de tool voor geen haar, maar was aangenaam verrast.’

UITGETEST: deze AI-tool kiest het perfecte boek voor jou uit

Hou je van lezen, maar vind je het moeilijk om steeds nieuwe boeken te vinden die je ook écht goed vindt? Ontmoet Readow, een AI-tool die een boek uitkiest op basis van je leesgedrag. Webredactrice Evi testte het alvast uit!

Je kent het wel: urenlang sta je in de boekenwinkel en verslind je de achterkant van diverse boeken. Op zoek naar die éne korte inhoud die je hart sneller doet slaan en waarvan je denkt: dit is ‘m! Want er is niets zo teleurstellend als een boek openslaan en al na tien pagina’s beseffen dat je het nooit gaat uitlezen.

Het lijkt wel of een écht goed boek vinden eerder te maken heeft met toeval of geluk. Volgens AI-tool Readow kan het gemakkelijker. Readow is een website die aan de hand van artificiële intelligentie boeken op jouw maat voorstelt.

Hoe werkt het?

Op de website van Readow kan je jouw favoriete boeken ingeven in de zoekbalk. Op basis daarvan zoekt Readow dan naar een gelijkaardig boek, dat ook in de smaak zou vallen. De AI-tool zoekt niet alleen naar gelijkaardige auteurs en thema’s, maar kijkt ook naar het koopgedrag van lezers die jouw boeken ook al eerder kochten. Zo krijg je een heel breed gamma aan titels die je misschien zelf niet had gevonden.

Ook kan je ervoor kiezen om de laatste boeken die je hebt gelezen in te geven. Hetzelfde principe is hier van toepassing: Readow zoekt naar boeken die in de smaak vielen bij andere lezers en vergelijkt thema’s, schrijfstijlen én reviews.

Je krijgt steeds een stuk of tien voorstellen. Zo kan je uiteindelijk wel zelf nog kiezen welke van deze titels je het meeste aanspreekt.

Uitgetest

Webredactrice Evi testte de AI-tool alvast uit. Elke maand tipt Flair een boek in de Flairbookclub en dit keer gebeurde dat dus op basis van artificiële intelligentie. De Readow website koos voor Evi het boek ‘A Good Girl’s Guide to Murder’ van Holly Jackson uit.

‘Ik was erg sceptisch over het gebruik van de AI-tool en vertrouwde het eerlijk gezegd voor geen haar, maar uiteindelijk was ik aangenaam verrast. Eigenlijk ging ik ervan uit dat de tool gewoon gebruik zou maken van de populairste boeken, omdat veel mensen die natuurlijk kopen. Ik dacht dat het dus eerder zou draaien om welk boek het vaakste verkocht wordt, in plaats van welk boek écht bij mijn interesses zou passen. Laat ons zeggen dat de AI-tool er boenk opzat.’

Wat Evi van het boek ‘A Good Girl’s Guide to Murder’ vond lees je hier.

Ook een boek zoeken via Readow? Probeer de AI-tool hier zelf uit.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '