Home celebs Lucas uit ‘Bake Off’ kampte met eetstoornis: ‘Ik werd zwaar gepest omwille...

Lucas uit ‘Bake Off’ kampte met eetstoornis: ‘Ik werd zwaar gepest omwille van mijn gewicht’

Hij verbleef zo'n zes maanden in een gespecialiseerd eetstoorniscentrum en mocht zijn ouders twee maanden niet zien.

© VIER

Hij mag dan misschien wel de jongste deelnemer van ‘Bake Off Vlaanderen’ zijn, maar de 16-jarige Lucas Maes creëert week na week met veel passie de meest verrukkelijke lekkernijen. Toch had hij enkele jaren geleden nog de grootste afkeer tegenover eten. Lukas kampte namelijk met een eetstoornis als gevolg van pesterijen. Dat vertelde Lucas gisterenavond op de boot bij Gert en James.

De jonge Lucas had het deze week niet makkelijk. Zijn heerlijke pralines mislukten waardoor hij, mede door de stress, in tranen uitbarstte. Toch weet de jonge knaap stand te houden tegen de meest ervaren bakkers van Vlaanderen. Maar waar die passie voor bakken nu juist vandaan komt? ‘Ik heb een heel moeilijk periode gehad op school. Als ik dan thuis kwam en aan het bakken sloeg, kon ik alles loslaten en me terugtrekken in mijn eigen wereld’, vertelt hij aan James. Lucas werd tijdens het eerste middelbaar dan ook zwaar gepest omwille van zijn gewicht. ‘Ik was een iets molligere jongen en die pesterijen hebben uiteindelijk tot anorexia geleid.’

Lang en intensief herstel

Lucas heeft dan ook hard geknokt tijdens zijn weg naar herstel. ‘De eerste therapie is niet zo goed afgelopen, want ik ging nog naar school en ben uiteindelijk hervallen. Daarna ben ik in een gespecialiseerd eetstoorniscentrum terechtgekomen in Antwerpen, waar het beter ging. Ik ben daar toch een zestal maanden geweest, waarvan ik de eerste twee mijn ouders niet mocht zien’, vertelt hij. De jongste ‘Bake Off’-deelnemer volgt ondertussen les aan de sportschool en heeft er volledig zijn draai gevonden. ‘Ook al zal ik die eetstoornis altijd met me meedragen, toch moet je dat niet zien als een slechte ervaring. Eerder een leerrijke ervaring waar je sterker van wordt, aldus Lucas.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.