Home Columns ”Bake Off’ heeft alles: een grappige presentator, toffe kandidaten en die persoon...

”Bake Off’ heeft alles: een grappige presentator, toffe kandidaten en die persoon aan wie je je na een halve aflevering al ergert’

Redactrice Eline vertelt welk televisiemomentje van de voorbije week volgens haar het uitgesteld kijken waard is.

Omdat een mens maar twee ogen en 24 uren in één dag heeft, offer ik me op om voor u bij te houden welk televisiemomentje van de voorbije week het uitgesteld kijken waard is. Deze week: ‘Bake Off Vlaanderen’ op VIER.

Het klakkeloos kopieren van een populair televisieconcept uit het buitenland lijkt een logisch recept voor succes, maar dat is het niet altijd. Denk maar aan gedrochten zoals ‘Hole In The Wall’ op het toenmalige VT4 of ‘Klassedames’ op VTM. Maar bon, kookprogramma’s zijn in en ‘The British Bake Off’ is all the rage over de plas, dus moet het hier ook wel werken, dacht men bij VIER. Dat is woensdagavond wel gebleken.

Wat zijn dan de ingrediënten voor een goede Vlaamse versie van het Britse bakprogramma? Ten eerste: een portie humor van de presentator. Diegenen die hoopten dat Wim Opbrouck er in deze nieuwe rol weinig van bakt – ha! – opdat hij zo snel mogelijk zou terugkeren naar het vertolken van figuren à la Frankie Loosveld en Gerrit Callewaert, werden woensdagavond teleurgesteld. De bijna virtuoze tussenkomsten van Opbrouck, met als hoogtepunten ‘Het wordt zowaar hun visitetaartje!’ en ‘Nog een halfuur om van uw brolcake een rolcake te maken!’ zijn voor de liefhebber van de betere doch flauwe woordspeling al reden genoeg om te blijven kijken. Ik heb nooit beweerd dat je op VIER hoogstaande humor moet gaan zoeken, natuurlijk.

Tussenkomsten zoals ‘Het wordt zowaar hun visitetaartje!’ maken ‘Bake Off Vlaanderen’ voor liefhebbers van de betere doch flauwe woordspeling al het bekijken waard.

Naast het opstrijken van de eer van zijn tekstschrijvers, is Wims natuurlijke charme een van de grote verdiensten van de ondertussen grijswit bebaarde presentator. Telkens wanneer je hem met pijn in de ogen en een ongetwijfeld jammerende maag naast de twee juryleden ziet staan, die zonder mededogen van de acht baksels voor hun neus proeven, wil je Wim een troostende knuffel gaan geven. We feel you, Wimmeke, wij willen ook zó graag proeven.

Een goed gekozen groep kandidaten is ook een noodzakelijke smaakmaker. Volledig volgens het succesrecept van elke televisiewedstrijd, gingen de makers voor een samenraapsel van uiteenlopende figuren. Neem nu Boris, de man die houdt van bodybuilden en bakken en wie je op een bepaald moment met z’n stalen guns en een spuitzak in de aanslag hoort zeggen dat hij ‘een tijgerpatroon aan het spuiten’ is. Of Dries, de bio-ingenieur die z’n instrumenten bij heeft om de temperatuur van z’n homemade advocaat meticuleus op te volgen. Een mens zou voor minder eens gniffelen, nietwaar?

En de kers op de taart: de jury, oftewel die broodnodige perso(o)n(en) aan wie je je na een halve aflevering al een beetje ergert. Want hoe feelgood een programma als ‘Bake Off Vlaanderen’ dan ook mag zijn, een beetje mekkeren hoort erbij. Bij gebrek aan irritante kandidaat, kwamen Regula en Herman op Twitter al vrij snel naar voren als schietschijf. Het is moeilijk er de vinger op te leggen, maar volgens één Twitter-gebruiker is het vooral het feit dat de juryleden zich iets te serieus nemen dat op de zenuwen werkt. Een andere had het dan weer over Regula’s krullende kapsel waarvoor ze naar diens mening deegrollen lijkt gebruikt te hebben, maar aan hairshaming ga ik hier niet doen. Ik blijf alvast kijken om te zien of de initiële irritatie gerechtvaardigd is, of een kandidaat zich onverwachts toch nog ontpopt tot bron van ergernis – ik zet m’n geld in dat geval op Valerie.

Hoe feelgood een programma als ‘Bake Off Vlaanderen’ dan ook mag zijn, een beetje mekkeren hoort erbij. Daarvoor is er dan de jury.

Kortom, een programma dat een lach, vertedering, spanning (Dat moment waarop Valerie bijna haar cake liet vallen! Of toen Anne-Mie’s biscuit brak!) en af en toe een beetje ergernis kan opwekken, heeft voor mij alles in huis voor een fijne televisieavond. Een kleine tip: bereid je voor alvorens je begint te kijken. Of dat betekent dat je zoete snack in huis haalt voor tijdens het kijken of je net al je kasten leeghaalt om je tegen jezelf te beschermen, is helemaal aan jou.

‘Bake Off Vlaanderen’ zie je elke woensdag om 20u35 op VIER en kan je herbekijken op de website van VIER