Home Body & Mind Wat jij kan doen om de strijd tegen borstkanker te steunen

Wat jij kan doen om de strijd tegen borstkanker te steunen

Het hoeft niet altijd geld te kosten

Corbis
Eén op acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Angstaanjagend veel, dus. Oktober kleurt ook dit jaar weer roze: deze maand staat in het teken van de bewustmaking rond en de strijd tegen borstkanker. Wij zochten uit wat jij kan doen om je steentje bij te dragen.

1. Geef om haar

Droom je al een tijdje van een kort kopje, maar heb je de knip nog niet durven wagen? Think Pink geeft je een goede reden om vaarwel te zeggen tegen je lange paardenstaart. Als je staart minstens 20 cm lang en gezond is, kan je hem namelijk doneren aan Think Pink, de organisatie die ervoor zorgt dat vrouwen met borstkanker die het financieel moeilijker hebben, zich een mooie pruik kunnen veroorloven. Mooie reden om de schaar erin te zetten, niet? Wij verzamelden alvast enkele leuke korte kapsels die je je kan aanmeten wanneer je afscheid genomen hebt van je lange lokken.

borstkanker

2. Zet je sportiefste beentje voor

Werken aan je eigen gezondheid – sport zou je kans op borstkanker verlagen – en een goed doel steunen: twee vliegen in een klap! Loop-, wandel- en fietsacties voor (borst)kanker zijn er voldoende, dus die beentjes insmeren en er eentje uitkiezen in jouw buurt, is de boodschap. Morgen kan je bijvoorbeeld deelnemen aan Levensloop in Edegem, georganiseerd door de Stichting Tegen Kanker. Tijdens dit evenement, dat meerdere keren per jaar op verschillende locaties plaatsvindt, wisselen lopers elkaar 24 uur lang estafettegewijs af en worden kankerpatiënten en -overlevers zo gevierd. Mensen die overleden aan kanker, worden op die manier ook herinnerd. Onder andere op de websites van Think Pink en Kom Op Kanker vind je nog meer sportevenementen ten voordele van kankerbestrijding.

3. Shoppen, shoppen, shoppen

Er zijn zo veel goede doelen, maar als je elk doel moet steunen, hou je aan het einde van de maand niets meer over, right? Maar wat als je er leuke goodies voor in de plaats krijgt? Heel wat cosmetica- en modemerken brengen voor Breast Cancer Awareness Month enkele exclusieve producten op de markt waarvan de opbrengsten deels of geheel naar de strijd tegen borstkanker gaan. Joy anna Thielemans staat op haar Instagramaccount bijvoorbeeld te shinen in een 'Strong enough'-shirt van het Franse merk Ba&Sh, waarvan de opbrengst volledig naar de strijd tegen borstkanker gaat.

Ook de Estée Lauder Company draagt z’n steentje bij door enkele van haar producten in een roze jasje te steken en te verkopen ten voordele van borstkankeronderzoek. Eerder hadden we het al over de Alina Playing-collectie van Stella McCartney en over de sjaal die Xandres ontwierp voor Think Pink. Op de webshops van Pink Ribbon en Think Pink kan je nog leuke – en uiteraard erg roze – items kopen. Op Shedeals vind je bovendien een aantal speciale roze producten, waarvan een deel van de opbrengst naar Pink Ribbon gaat. Shop er op los!

Waar shoppen?

  • Ba&Sh: in Ba&Sh-winkels en online
  • Estée Lauder: bij Galeria Inno en online
  • Stella McCartney: online
  • Xandres: in Xandres-winkels en geselecteerde multimerkenboetieks

Stella McCartney beha

Lingerie: Stella McCartney

4. Deel je ervaringen

Even cruciaal in het genezingsproces als de behandeling zelf, is de emotionele steun die patiënten (en hun omgeving) krijgen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. Soms kan het namelijk moeilijk zijn om met geliefden te praten over de angst en onzekerheid die kanker met zich meebrengt. Verhalen van lotgenoten lezen en je eigen gevoelens terugvinden in die schrijfsels, kan een grote steun zijn. Heb/had jij of iemand in je omgeving kanker? Deel je ervaring op krachtinkwetsbaarheid.be, en misschien geeft jouw verhaal iemand dat beetje hoop en kracht om weer een dag door te komen.

5. Het allerbelangrijkste: laat je onderzoeken

Financiële middelen voor onderzoek en de steun naar patiënten toe zijn heel belangrijk, maar op nummer één staat opsporing en screening. De cijfers liegen er niet om: heel wat vrouwen krijgen borstkanker. Het grote geluk is dat timing bij borstkanker alles is. Als je er op tijd bij bent, is de kans op genezing groot. Hoewel borstkanker niet vaak voorkomt bij jonge vrouwen, kan het wel gebeuren. Voor je vijftigste is een jaarlijks onderzoek door je huisdokter en geregeld zelf je borsten onderzoeken niet overbodig. Vanaf haar vijftigste zou elke vrouw zeker tweejaarlijks een mammografie moeten ondergaan. Dat kan trouwens volledig gratis met de uitnodigingsbrief die elke 50-plusser in de brievenbus zou moeten krijgen, dus er zijn geen excuses. Zit borstkanker in je familie, dan gelden er nog andere standaarden voor jou. Raadpleeg je huisdokter om te weten wat hij/zij de juiste frequentie en manier van onderzoek vindt voor jou. 

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.