Home Lifestyle Body 5 zelfgemaakte middeltjes om die vervelende verkoudheid tegen te gaan

5 zelfgemaakte middeltjes om die vervelende verkoudheid tegen te gaan

Duik snel die keukenkast in en maak komaf met die keelpijn!

Asdrubal luna via Unsplash

Het mag dan misschien wel iets minder koud zijn, de wind en regen zijn niet bepaald goed voor je weerstand. Ga die opkomende verkoudheid dus snel tegen met een van deze homemade middeltjes. Wedden dat je je weer snel kiplekker zal voelen?

Eucalyptus en pepermunt voor verstopte neus

Last van een verstopte neus? Druppel dan wat eucalyptus- en pepermuntessence op een stoffen zakdoek en adem een paar keer goed in door je neus. Het extract zal je helpen om je verstopte neus snel vrij te maken zodat je weer normaal kan functioneren. Geen stoffen zakdoek bij de hand? Ga dan met je hoofd over een kom heet water met eucalyptus zitten. Zo krijgt ook meteen je gelaat een heerlijke reiniging.

Zoethout tegen het hoesten

Kriebelt je keel voortdurend? Zet dan een grote pot zoethoutthee en drink er twee à drie tassen per dag van. Het zoethout verzacht je keel en maakt daarnaast ook meteen komaf met die vervelende slijmen.

Salie en honing tegen droge keel

Last van een droge geïrriteerde keel? Doe dan enkele lepels honing en wat salieblaadjes in een kookpot. Verwarm dit enkele minuten op een laag vuurtje en haal de bladeren er vervolgens uit. Giet de resterende honing in een bokaal en voeg 1 of 2 lepels van het mengsel in je thee toe telkens je keelpijn hebt. De honing bestrijdt de microben en bacteriën terwijl de salie dan weer desinfecteert en je keelpijn snel verzacht.

Honing en citroen tegen keelpijn

Je kent het gorgelen met warm zoutwater hoogstwaarschijnlijk wel. Het is namelijk het trucje bij uitstek om ontstekingen te verminderen. Iets lekkerder dan dat zoutwater is misschien wel een gorgelmiddel met honing en citroen. Voeg daarvoor 1 eetlepel citroensap en 2 theelepels honing toe aan een glas warm water. Roer vervolgens goed en wacht even tot het water wat afgekoeld is. Gorgel daarna 20 seconden en klaar!

Vlierbessen siroop ter preventie

Als je een verkoudheid voelt opkomen, neem je best 1 à 2 lepels vlierbessensiroop om de symptomen meteen tegen te gaan. Hoe je dat in godsnaam maakt? Leg wat vlierbessen in een pot met kokend water en laat ze zo’n 20 minuutjes doorkoken. Daarna haal je de besjes met behulp van een zeef weer uit de pot en laat je het overgebleven vocht verder koken tot het gehalveerd is. Voeg daarna nog 2 eetlepels honing toe, roer goed en zet het vervolgens in de koelkast.

Lees ook: