Home Lifestyle Body AHA: daarom hebben vrouwen het altijd kouder dan mannen

AHA: daarom hebben vrouwen het altijd kouder dan mannen

Nee, we beelden ons niets in...

Jij zit in een flanellen dekentje in de zetel verpakt, terwijl je lief dan weer in een T-shirt door de woonkamer flaneert. Het is een situatie die talloze koppels bekend in de oren zal klinken. De temperatuur in huis is dan ook al voer geweest voor eindeloze discussies, maar nu is het voor eens en altijd écht bewezen: vrouwen hebben het effectief kouder dan mannen!

De redenen waarom vrouwen ondanks die dikke wintertrui nog steeds zitten te bibberen? Wel, die zijn erg uiteenlopend! Zo spelen ons vetpercentage, onze menstruele cyclus, maar ook de evolutionaire ontwikkeling daarin een belangrijke rol. Mannen beschikken in vergelijking met vrouwen bijvoorbeeld over een hoger percentage spieren. Vrouwen hebben dan weer meer vetpercentage en dat speelt, wat de koude betreft, in ons nadeel. Spieren zijn namelijk beter in het afgeven van warmte, terwijl vet de warmte net meer probeert vast te houden. Hierdoor koelen mannen op een meer comfortabele manier af.

Maar dat is niet het enige argument! Ook onze handen en voetjes zijn gemiddeld zo’n 16 (!) graden kouder dan de rest van ons lichaam, waardoor je automatisch sneller het gevoel hebt dat je kou lijdt. En dan zijn er nog die beruchte hormonen. Afhankelijk van waar we ons in onze menstruele cyclus bevinden, kunnen we het sneller koud hebben dan manlief. Daarnaast hebben vrouwen die de pil nemen gemiddeld een hogere lichaamstemperatuur, waardoor ze de omgevingstemperatuur sneller als koud beschouwen.

Conclusie? De ideale temperatuur in huis schommelt voor vrouwen rond de 24°C, terwijl dit voor mannen gemiddeld zo’n 2,5 graad lager ligt. Dat wordt compromissen sluiten, dus!

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.