Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Heb jij last van paraskevidekatriafobie?

AHA: dáárom zijn we bang op vrijdag de 13de!

Uh-oh, het is vrijdag de 13de! Opgepast, want vandaag loert het ongeluk achter elke hoek. Zet alsjeblief geen ladder in onze buurt. En nee, die zwarte katten willen we ook niet zien. Maar waarom eigenlijk? 

Daarvoor moeten we héél ver terug in de tijd gaan. Angst voor vrijdag de 13de vindt zijn oorsprong in de bijbel. Judas was de dertiende man op het Laatste Avondmaal, en laat het net die Judas zijn die Jezus verraden heeft. En guess what: de kruisiging van Jezus vond plaats op Goede VRIJDAG. Hup, 'vrijdag de dertiende' was geboren! 

 

Anno 2017

 

Maar waarom zijn we dan in 2017 nog steeds bang op vrijdag de 13de? Dat is eigenlijk makkelijk te verklaren. Verhalen worden doorverteld van generatie op generatie, dus de angst zit gewoon in onze cultuur ingeworteld.

 

Het bijgeloof is wel willekeurig. De ene heeft het niet met een zwarte kat omdat die gelinkt is aan een heks, de andere blijft vandaag gezellig binnen om ongeluk af te weren.

 

Maar we hebben ook goed nieuws voor iedereen die last heeft van paraskevidekatriafobie (aka angst voor vrijdag de dertiende): pas in oktober valt de dertiende weer op een vrijdag. We hebben dus nog even... 

 

via GIPHY

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '