Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© lannoo

Voor wie eens iets anders dan guacamole wil.

RECEPTEN: 5 x originele en overheerlijke gerechten met avocado

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Ben je gek op avocado, maar wil je er eens iets anders mee klaarmaken dan een simpele toast of guacamole? Dit zijn 5 originele recepten voor elke maaltijd van de dag: ontbijt, aperitief, lunch, hoofdgerecht en dessert. Smakelijk!


Is je guacamoledip ondertussen al legendarisch in je familie- en vriendenkring en sta je erom bekend dat je steevast iedere lunch een avocado meehebt in je brooddoos? Dan ben je duidelijk gek op de groene vrucht! Wil je eens iets anders uitproberen met je favoriete gezonde snack? In het nieuwe Vlaamse kookboek ‘Avocado’ van Carla de Graef staan 55 verrassende en uiteraard heerlijke recepten.

Ontbijt: avo-choco


Je dag goed starten, staat voor velen gelijk aan een boterham met choco. Ruil die Nutella eens een keertje in voor deze lekkere avo-choco. Overheerlijk én pak gezonder, want dit smeersel bevat alle goede vetten.

Ingediënten voor 1 potje choco: 6 medjouldadels, 2 avocado’s, 10 hazelnoten, 4 afgestreken eetlepels raw cacaopoeder en 1 bewaarpotje

Bereidingswijze: Doe de ontpitte medjouldadels, de avocado’s en de hazelnoten in een blender. Mix fijn, voeg het cacaopoeder toe en mix nog even verder. Smeer op je boterham en geniet!

Lunch: avocadosoep met garnaaltjes


Een lichte lunch die toch voldoende vult om het tot het avondeten te redden zonder een grommende maag? Dit avocadosoepje is je redder in nood.

Ingrediënten voor 4 personen: 2 uien, 1 klontje boter, 600 ml groentebouillon, 2 rijpe avocado’s, 100 ml water, 1 potje zure room, peper en zout, 1 koffielepel limoenzeste en 100 g grijze garnalen.

Bereidingswijze: Snipper de ui heel fijn en laat ze in een klontje boter gedurende 10 minuten fruiten. Giet de groentebouillon bij de ui en breng aan de kook. Haal van het vuur. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de schil en de pit. Doe het vruchtvlees in de blender. Voeg het water en de zure room toe en mix tot een smooth geheel. Doe het avocadomengsel in de kookpot, verwarm al roerend,maar laat niet koken! Breng op smaak met peper en zout. Serveer in kopjes of glaasjes. Werk af met zeste van limoen en de garnalen.

Aperitief: avocadococktail El Espanol


Je bent al drunk in love als het op avocado’s aankomt, maar met deze avocadococktail kan je er ook letterlijk dronken van worden.

Ingrediënten voor 1 persoon: 1 margaritaglas, ¼ avocado, 4 cl tequila gold, 3 cl licor 43, 2 cl agavesiroop, 2 cl limoensap, 8 cl gingerbeer, enkele ijsblokken en 1 snufje milde chilipoeder voor de afwerking.

Bereidingswijze: Doe de avocado samen met de tequila, licor 43, agavesiroop en het limoensap in een blender. Mix tot een fijn geheel. Voeg de mix samen met het gingerbeer en het ijs in een shaker en shake it baby! Giet in een margaritaglas en werk af met een snufje chilipoeder.

Hoofdgerecht: avocado spaghetti carbonara


Je kan nooit iets misdoen met een lekkere spaghetti! Deze variant wordt klaargemaakt met een verrukkelijk avocadosausje.

Ingrediënten voor 2 personen: 230 g spaghetti, 1 avocado, 1 ei, 1 teentje knoflook,½ limoen,100 ml room,125 g gerookt spek, 50 g Parmezaanse kaas en enkele blaadjes oregano.

Bereidingswijze: Kook de spaghetti al dente zoals aangegeven op de verpakking. Laat de pasta uitlekken. Doe de avocado, het ei, de knoflook, het limoensap en de room in een blender en mix tot een saus. Bak het spek zonder vetstof in een pan. Voeg de saus, de Parmezaanse kaas en het spek toe aan de spaghetti. Meng alles door elkaar. Strooi voor het serveren nog wat Parmezaanse kaas over het gerecht. Werk af met de oregano.

Dessert: avocado nice cream


There’s always room for dessert. En zeker als het om deze heerlijke avocado nice cream gaat!

Ingrediënten voor 2 personen: 2 bevroren bananen, ½ avocado, gepeld en ontpit, 50 g pistachenoten + extra voor de afwerking enkele lepels gesmolten chocolade en 1 koffielepel kokospoeder.

Bereidingswijze: Pel de banaan en snijd hem in stukjes. Leg ze mooi naast elkaar in een plasticzakje en plaats minstens 2 uur in de diepvriezer. Doe de stukjes banaan en avocado in de blender en mix. Stop regelmatig om de stukjes van de kant te halen. Blijf mixen tot je een romige, zachte massa krijgt. Voeg daarna wat pistachenoten toe en blijf nog even blenden. Schep het mengsel over in een diepvriesschaaltje en zet in de diepvriezer. Smelt vlak voor serveren wat chocolade en giet het over de nice cream. Werk af met stukje pistache en kokospoeder.

[td_smart_list_end]

‘Avocado’ van Carla de Graef, Uitgeverij Lannoo, € 19,99. Je kan Carla ook volgen via haar blog ‘Mijn Puur Leven’.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '