Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zonder zorgen smullen!

RECEPTEN: 7 gezonde én superlekkere dessertjes

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist


Dessertjes hoeven niet altijd bomvol suiker en calorieën te zitten. Zeker nu we in ons kot moeten blijven waardoor we iets minder bewegen én iets meer cravings hebben. Deze overheerlijke gerechtjes zijn een streling voor je tong én je kan er zonder zorgen van blijven smullen.


We moeten ‘s avonds en in het weekend noodgedwongen in ons kot blijven. Even stoppen bij onze favoriete koffiebar voor een lekker stukje carrot cake of op een zonnige zaterdagnamiddag op een terrasje genieten van een ijsje zit er voor velen helaas niet meer in. Heb je toch zin in een dessertje? Ga dan zelf aan de slag! Flair-fitcoach Amel zocht enkele recepten uit die je gemakkelijk zelf kan klaarmaken, die overheerlijk zijn én die bovendien nog eens supergezond zijn.

1. Cheesecake

Ingrediënten: Enkele frambozen, 400 g cashewnoten, 110 g pecannoten, 50 g gepelde noten, 30 g kokospoeder, 250 g ontpitte Medjouldadels, 2 el citroensap, 100 g kokosroom, 65 g kokosolie, 140 g ahornsiroop.

Bereidingswijze: week de cashewnoten 30 minuten in warm water. Bekleed een springvorm van 24 cm diameter met bakpapier. Mix de pecannoten, het kokospoeder, de gehakte dadels en een snufje fleur de sel in de blender tot een deeg. Druk het deeg aan in de vorm, tot een compacte en egale bodem. Mix de uitgelekte cashewnoten samen met de ahornsiroop, het citroensap, een snufje fleur de sel, kokosroom en kokosolie in de blender tot een homogene massa. Giet het mengel in de vorm en laat 15 min in de diepvriezer opstijven. Serveer de frambozen erbovenop. Werk af met wat kokospoeder.

Duur: 45 minuten.

2. Yoghurtijs

Ingrediënten: 200 g magere yoghurt, 80 g diepvriesfruit, 50 ml water, crushed ijsblokjes.

Bereidingswijze: doe alle ingrediënten samen in de blender.

Duur: 2 minuten.

3. Kokosrotsjes

Ingrediënten: 80 g kokosrasp, 3 eiwitten, grote el honing, pure chocoladedruppels.

Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de eiwitten, kokosrasp, honing en chocoladedruppels. Maak enkele bolletjes en plaats ze op een ovenplaat met bakpapier. Bak 15 minuten af in oven.

Duur: 20 minuten.

4. Spinazietaart

Ingrediënten: voor de deeg: 450 g spinazie, 250 g zoetstof, 3 eieren, 450 g spelt/volkoren bloem, 2 tl bakpoeder. Voor de crème: 250 g mascarpone, 200 ml light room, zoetstof naar smaak, sap van 1/2 citroen, vers rood fruit.

Bereidingswijze: voor het deeg: meng de spinazie met de helft van de olie in de blender. Klop de eieren met de zoetstof en voeg de volkoren bloem, het bakpoeder en de helft van de olie toe. Voeg op het laatste ook de spinazie met de olie toe. Roer alles tot een smeuïge massa.nnVoor de crème: klop de light room op met de zoetstof naar smaak en citroensap. Voeg de mascarpone erbij en klop tot een homogeen mengsel.nnBak het deeg zo’n 40 minuten op 180 graden. Prik de cake aan om te zien of het volledig gaar is vanbinnen. Laat de cake afkoelen en snij er 1/3 af. Dit deel ga je verkruimelen met de blender. Smeer de crème over de cake, werk af met de spinaziecrumble en stukjes fruit.

Duur: 60 minuten.

5. Griekse yoghurt met aardbeiencoulis en granaatappelpitjes

Ingrediënten: 200 g verse aardbeien, 2 el limoensap, 2 el honing, 300 g magere Griekse yoghurt, 1/2 granaatappel, verse munt.

Bereidingswijze: doe de aardbeien met het limoensap en de honing in een steelpannetje, en laat inkoken. Mix het geheel daarna tot coulis. Doe wat coulis in een kommetje en giet de Griekse yoghurt er daarna op. Werk af met nog wat coulis, aardbeitjes en verse munt.

Duur: 10 minuten.

6. Appeltaart met crumble

Ingrediënten: voor het deeg: 200 gram havermout, 100 gram amandelmeel, 50 gram kokosolie, 1 tl vanille-aroma, 1 el honing. Voor de vulling: 3 appels, 30 gram havermout, 1 banaan, 1 ei, 1 tl vanille-aroma, 1 el honing, 1 tl kaneel.

Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de havermout fijn in de keukenmachine en schenk het havermoutmeel in een beslagkom. Kneed het havermoutmeel samen met het amandelmeel, gesmolten kokosolie, een el honing en een eetlepel vanille-aroma tot een plakkerig deeg. Is het deeg niet plakkerig genoeg? Gebruik dan wat extra kokosolie en honing. Gebruik 2/3 voor de bodem en leg de andere 1/3 van het deeg even apart. Leg een bakpapier in je taartvorm. Druk het deeg stevig aan met je vingers of de achterkant van een lepel. Mix de banaan samen met het ei, de havermout en een theelepel vanille in de keukenmachine tot een glad mengsel. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Meng de appel met een theelepel kaneel en een eetlepel honing in een grote kom goed door elkaar. Giet het bananenmengsel erbij en meng alles nog een keer goed door elkaar. Verdeel de vulling over de taartbodem en verkruimel de rest van het deeg erover. Bak de taart 30 minuten in de oven.

Duur: 45 minuten.

7. Panna cotta met rode vruchten en volkoren koekjes

Ingrediënten: 150 g diepvries rood fruit, 125 g platte magere kaas, 125 g mascarpone, 1 el zoetstof, 50 g volkoren koekjes, sap van 1/2 citroen.

Bereidingswijze: Kook het diepgevroren rood fruit in een pot op een zacht vuur. Laat de vruchten ongeveer 15 minuten pruttelen tot een compote, en roer af en toe. Meng de platte kaas en mascarpone in een kom. Roer de zoetstof en het sap van de citroen erdoor. Stamp de volkoren koekjes met een vijzel tot een crumble of steek ze in een plastic zakje en ga er met de deegrol over. Proef van de vruchtencompote en beslis of je er wat zoetstof bij wilt. Zet de glaasjes klaar. Start met de vruchtencompote, doe er dan het mascarponemengsel op en werk af met de crumble van volkorenkoekjes.

Duur: 20 minuten.



Nog meer lekkers:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '