Home Lifestyle Food #FITINABIT: 7 gezonde receptjes voor een overheerlijk diner

#FITINABIT: 7 gezonde receptjes voor een overheerlijk diner

Aan tafel!

Inspiratie nodig voor een avondmaal waarbij je je duimen en vingers zal aflikken? Flair-fitcoach Amel deelt haar favoriete recepten. Smakelijk!

1 / 7
1. Courgettelasagne met zoete aardappel
2. Gevulde zoete paprika’s met groentenpuree
3. Gepofte zoete aardappel met prei- en yoghurtdressing
4. Bloemkoolpizza met geitenkaas en vijgen
5. Kip met quinoa, groentjes en pindasaus
6. Courgetti met kalkoen en groentjes
7. Zelfgemaakte healthy burger
1. Courgettelasagne met zoete aardappel
1. Courgettelasagne met zoete aardappel

Ingrediënten: 250 g spinazie, 1 courgette ,1 grote zoete aardappel, 100 g cottage cheese, 100 g feta kaas of ricotta, 2 kleine tomaten, 50 g zongedroogde tomaten, 1 bol mozzarella, 20 g Parmezaanse kaas, basilicum, peper en zout.

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden en snij de courgette in dunne plakjes. Rol de zoete aardappel in een vochtig keukenpapier en leg hem 7 minuten in de microgolfoven op 750W. Leg de plakjes courgette op een bakplaat op bakpapier en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Plaats de bakplaat 15 minuten in de oven. Snij ondertussen de zoete aardappel in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en doe ze samen met de zongedroogde tomaten, de cottage cheese en feta of ricotta kaas in een blender met wat basilicum, peper en zout. Tijd om de ovenschotel samen te stellen. Begin met een laagje courgettereepjes, smeer hierover het tomatenmengsel, leg er wat spinazieblaadjes op en eindig met enkele plakjes zoete aardappel. Doe dit nog twee keer en werk af met stukjes mozzarella en Parmezaanse kaas. Plaats de ovenschotel gedurende 15-20 minuten in de oven op 180°.

Duur: 40 minuten.

2. Gevulde zoete paprika’s met groentenpuree
2. Gevulde zoete paprika’s met groentenpuree

Ingrediënten: 2 zoete puntpaprika’s, 1 broccoli , 30 g pijnboompitten, 2 lente-uitjes, 250 g ricotta kaas, 2 teentjes look, 350 g diepvries erwten, 5 à 7 muntblaadjes, gedroogde tijm, 1/2 tl sambal.

Bereidingswijze: Breng een pot water aan de kook en kook de broccoliroosjes 4 minuten. Giet af en laat zo lang mogelijk uitlekken in een vergiet. De ene helft heb je nodig voor de paprika’s en de andere voor de puree. Rooster de pijnboompitjes in een droog pannetje tot ze goudbruin beginnen kleuren.  Schud ze hierbij heel regelmatig om. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de paprika’s in de lengte in twee. Verwijder de zaadlijsten, maar laat de steeltjes zitten. Hak de helft van de gare broccoli grof. Vermeng de ricotta met de lente-uitjes, knoflook, sambal, tijm, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg de broccoli en pijnboompitjes toe en schep alles goed om. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie met behulp van een stukje huishoudpapier. Vul de zoete paprika’s met de vulling, leg ze in de ovenschaal en plaats ze ongeveer 30 minuten in de oven. Breng een pot water aan de kook en voeg de erwtjes toe. Laat 5 minuten koken, voeg de overgebleven helft van de gekookte broccoli toe en kook nogmaals 2 minuten. Giet alles af, laat goed uitlekken, voeg het citroensap, versgemalen peper en grof zeezout zoet en mix de puree met een staafmixer. Schep er de fijngehakte muntblaadjes onder. Breng verder op smaak met citroen, peper, zout en munt.

Duur: 45 minuten.

3. Gepofte zoete aardappel met prei- en yoghurtdressing
3. Gepofte zoete aardappel met prei- en yoghurtdressing

Ingrediënten: 2 zoete aardappels, 2 preien, een handje radijzen, magere Griekse yoghurt, 1 el citroensap, 1 tl dille, peper, zout, pompoenpitten.

Bereidingswijze: Wikkel de zoete aardappel in een vochtig keukenpapier en plaats deze 7 minuten in de microgolfoven op 750W, tot het helemaal gaar is. Stoof de prei met wat olie in een pan. Rooster de pompoenpitten op een laag vuurtje. Spoel de radijzen grondig en snij ze doormidden. Meng de magere yoghurt met de citroensap, peper, zout en dille. Snij de zoete aardappel doormidden en leg er de prei, de yoghurtdressing en de radijzen over. Werk af met de pompoenpitten.

Duur: 25 minuten.

4. Bloemkoolpizza met geitenkaas en vijgen
4. Bloemkoolpizza met geitenkaas en vijgen

Ingrediënten: bloemkool pizzabodem (Albert Heijn), 1 vijg, 2 sneetjes Parmaham, smeerbare geitenkaas, honing en rucola.

Bereidingswijze: Bak de bodem gedurende 2-4 minuten op voorhand af op 220°. Snij de vijg in partjes. Smeer de geitenkaas over de pizzabodem en werk af met wat honing en sneetjes Parmaham. Zet de pizza gedurende 10 minuten op 220°C. Werk af met de vijgen en rucola.

Duur: 20 minuten.

5. Kip met quinoa, groentjes en pindasaus
5. Kip met quinoa, groentjes en pindasaus

Ingrediënten: 70 g gemengde quinoa, 2 wortels, 1 gele paprika, 1 courgette, 5 el pindakaas light, ½ tl cayennepeper, 200 ml water, 50 ml melk, kurkuma, curry- & paprikapoeder, kippenkruiden, 2 kipfilets in blokjes gesneden.

Bereidingswijze: Snij de wortel, paprika en courgette in blokjes. Stoom ze gaar in een stoomoven of stoof ze met wat olie in de pan. Kruid af met kurkuma, curry- en paprikapoeder. Kruid de kippenblokjes met kippenkruiden en bak af in de pan. Zet 200 ml water op het vuur en doe er 5 el pindakaas in, de cayennepeper en de melk. Roer tot een smeuïge massa. Meng de quinoa, de groenten, de kip en de pindasaus en serveer.

Duur: 20 minuten.

6. Courgetti met kalkoen en groentjes
6. Courgetti met kalkoen en groentjes

Ingrediënten: 2 courgettes, 2 kalkoenfilets in blokjes gesneden, 10 kerstomaten, 1 broccoli, een handje basilicum, 40 g Parmezaanse kaas.

Bereidingswijze: Snij de courgette tot courgetti en de broccoli in partjes. Halveer de kerstomaatjes. Stoof de courgetti 5 minuten aan met olie in een pan met de kerstomaatjes. Bak de kalkoenblokjes. Kook of stoom de broccoli beetgaar. Meng alles onder elkaar, gebruik wat kookvocht van de broccoli om eronder door te mengen. Voeg de Parmezaanse kaas toe en kruid af met peper, zout en basilicum.

Duur: 25 minuten.

7. Zelfgemaakte healthy burger
7. Zelfgemaakte healthy burger

Ingrediënten: ½  aubergine, ½ courgette, 1 zoete aardappel, 1 tomaat, een handje rucola, 200 g rundgehakt, 1 avocado, 2 el magere Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, 2 lente-uitjes.

Bereidingswijze: Snij de zoete aardappel, de courgette, de aubergine en tomaat in schijfjes van ongeveer 1 cm dik.  Leg ze op een ovenschaal en besprenkel met rijstolie. Kruid goed af met peper en zout en plaats 25 min in de oven op 220°C. Meng het rundgehakt met de ui en knoflook. Maak er kleine hamburgers van en bak af in de pan. Maak ondertussen de avocadospread. Doe de avocado met de Griekse yoghurt en een teentje knoflook in de blender. Mix tot een sausje en doe er de fijngesneden lente-uitjes bij. Serveer met rucola. Je kan er gerust ook quinoa, bruine rijst of gebakken krielaardappelen bij serveren.

Duur: 35 minuten.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.