Home Uit & thuis SAY WHAT: binnenkort krijg je cash geld in plaats van ecocheques

SAY WHAT: binnenkort krijg je cash geld in plaats van ecocheques

De ecocheques zullen verdwijnen tegen januari 2018

Pexels
Bye bye, ecocheques! Tegen januari 2018 zal je als werknemer niet langer ecocheques ontvangen, maar cash in de plaats krijgen. Werkgevers behouden wel hun fiscale voordeel op de vergoeding. N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben hierover samen een wetsvoorstel ingediend.
Bijna anderhalf miljoen Belgen krijgen jaarlijks ecocheques ter waarde van maximum 250 euro. Een voordelige vergoeding voor de werkgever, want hij betaalt er geen belastingen, noch sociale lasten op. 
 
Naast voedingsproducten en huishoudtoestellen met een ecolabel, kan je met ecocheques ook een fiets en zelfs treintickets voor de Eurostar en de Thalys kopen. 
 

'Te duur en te omslachtig'

Maar dat is binnenkort dus verleden tijd. N-VA, CD&V, Open Vld en MR vinden dat de vouchers teveel kosten en administratieve rompslomp met zich meebrengen. Daarom dienden de vier regeringspartijen een wetsvoorstel in om de ecocheques te vervangen door een nettovergoeding. Die zal rechtstreeks op de rekening van de werknemer worden gestort.
 

Geen loonverlies voor werknemers

Net als op de cheques zullen werkgevers geen belastingen of sociale lasten moeten betalen op de vergoeding. ‘Het is dus niet zo dat werknemers moeten vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zal vinden’, aldus Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.
 
Het zogeheten ‘extraatje’ krijgt nu de naam 'ecovergoeding'. Maar de motivatie om het geld groen te besteden, verdwijnt. Je mag met het geld doen wat je wil.
 

via GIPHY
Bron: HLN

Lees ook: