Misschien toch twee keer nadenken vooraleer je deze zomer een portie mosselen met frieten bestelt op restaurant...
Onderzoek bewijst dat plasticdeeltjes van oceaanafval via zeevruchten in ons bloed terechtkomen
Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit Gent zouden de zeevruchten uit de Noordzee zoveel plastic bevatten dat we elk jaar 11.000 minuscule plasticdeeltjes binnenkrijgen wanneer we ze eten.
Tonnen plasticafval in de Noordzee
Volgens milieutoxicoloog Colin Janssen mogen we ervan uitgaan dat alles wat er in onze zee rondzwemt (mosselen, oesters, langoustines, etc.), in aanraking kwam met plastic vooraleer het op ons bord belandt. Via onze rivieren komt er tonnen plasticafval in de zee terecht, zoals verpakkingen en plastic zakjes.
Eenmaal in de zee wordt het plasticafval afgebroken tot zogeheten microplastics, die kleiner dan een millimeter groot zijn. Zeedieren slikken deze in 'en zo krijgen jij en ik het ook op ons bord', aldus Janssen. 'Niet bij alle dieren. In kabeljauw zit het plastic in de maag en darmen, maar dat eten we niet op. Maar in mosselen, oesters, garnalen en langoustines zit het wél in de delen die we opeten.'
De microplastics kunnen door onze darmwand migreren, waardoor ze in ons bloed en lymfesysteem terechtkomen.
Volgens de professor aan de UGent krijgen we op die manier zo'n 11.000 microdeeltjes plastic per jaar binnen. 'In laboratoriumproeven hebben we gezien dat microplastics door onze darmwand kunnen migreren', aldus Janssen. 'Zo komen ze dus in ons bloed en lymfesysteem terecht. Per jaar kunnen er zo tot een zestigtal deeltjes in ons bloed komen en zich daar ophopen.'
'Een potentiële tijdbom'
Verbod op plastic zakjes van minister Schauvliege is een goed begin.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier