Home Uit & thuis Dagen Zonder Vlees: 5 x vegetarische pasta

Dagen Zonder Vlees: 5 x vegetarische pasta

De gezonde voornemens die je op de eerste dag van het jaar maakte alweer aan je laars gelapt? Vandaag krijg je een nieuwe kans, want de vastenperiode is begonnen. Voor het vijfde jaar op rij betekent dat voor heel wat mensen vooral veertig dagen zonder vlees op hun bord. Doe jij ook mee aan Dagen Zonder Vlees? Dan moet je deze vegetarische pasta's eens proberen. Want ook als (tijdelijke) vegetariër mag/moet je af en toe zondigen.

Pastagratin met spinazie, courgetten en boschampignons

vegetarische pasta

NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 400 g fusili (of andere korte pasta)
  • 300 g spinazie
  • 1 courgette
  • 500 g boschampignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 200 ml room
  • 100 g geraspte kaas
  • Sausbinder (maïzena, bloem,…)
  • boter (of olijfolie)
  • peper
  • zout
  • 200 ml groentebouillon

ZO GEMAAKT

  1. Verwarm de over voor op grillstand. Kook de pasta beetgaar in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking.
  2. Snij de champignons in hapklare stukken en de courgette in blokjes. Snipper de sjalot en knoflook fijn. Bak de sjalot en knoflook in wat boter of olijfolie en voeg de courgette toe. Voeg na 3 minuten de champignons toe. Roerbak tot ze kleuren en voeg als laatste de spinazie toe. Kruid met flink wat peper en zout.

  3. Voeg de groentebouillon en room toe aan de groentjes. Maak de saus dikker met een sausbinder. Goed roeren.

  4. Giet de pasta af en met ze door de groentesaus. Doe de mengeling in een grote ovenschaal en strooi er de kaas over. Zet onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is.

Cannelloni met spinazie

vegetarische pasta

NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 8 pijpjes cannelloni
  • 300 g gehakte spinazie
  • 1 ajuin
  • 200 g ricotta
  • 50 geraspte mozzarella
  • 150 g vloeibare tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • zout

ZO GEMAAKT

  1. Voorbereiding: kook de cannellonipijpjes 3 minuten in gezouten water en spoel ze meteen met koud water. Verwarm de over voor op 200° C. Snipper de ajuin en pers de look.
  2. Meng de gehakte spinazie met de ricotta en breng op smaak met peper en zout. Vul de voorgekookte pijpjes met het mengsel.
  3. Bak de ui en de look lichtjes aan (tot de ajuin glazig is). Doe er de tomatenpuree bij een laat 10 minuten sudderen.
  4. Schik de cannellonipijpjes in een ovenschaal. Schep er de tomatensaus over en bestrooi met de mozzarella. 
  5. Zet de ovenschaal 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Linguine met tomaten en mozzarella

vegetarische pasta

NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 500 g linguine of andere lange pasta
  • 400 g kerstomaten
  • 1 kl poedersuiker
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 1 dl witte wijn
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • zout
  • peper

ZO GEMAAKT

  1. Voorbereiding: Halveer de kerstomaatjes. Snij de knoflook in plakjes. Verwijder de zaadjes van het chilipepertje en hak het fijn. Snij de mozzarella in stukjes. Hak de peterselie fijn.
  2. Kook de pasta al dente in gezouten water.
  3. Laat de poedersuiker karamelliseren in een pannetje op middelhoog vuur en doe er de tomaten en de knoflook bij. Voeg er de chilipeper aan toe en overgiet met witte wijn. Laat dit twee minuten pruttelen.
  4. Giet de pasta af en laat 'm uitlekken. Meng met de tomaatjes, de mozzarella en de peterselie. Kruid met peper en zout en serveer meteen.
     

Fettuccine met ricotta, spinazie en pijnboompitten

vegetarische pasta

NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 500 g fettuccine
  • 4 handjes jonge spinazie
  • 300 g ricotta
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper

ZO GEMAAKT

  1. Kook de fettuccine beetgaar. Giet af, maar bewaar 4 eetlepels (ongeveer 1/4de kopje) van het kookvocht.
  2. Rooster de pijnboompitten zachtjes in een pan zonder vetstof.
  3. Meng de pasta met de olijfolie, de ricotta en het kookvocht. Schep er de jonge spinazie en de pijnboompitten door.
  4. Breng op smaak met flink wat peper en nootmuskaat.

Pasta met verse pesto

vegetarische pasta

NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 500 g pasta
  • 1 bosje basilicum
  • 100 g peterselie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • citroensap
  • 50 g rucola
  • 50 g geraspte parmezaan
  • extra geraspte parmezaan
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine sjalot
  • olijfolie
  • peper

ZO GEMAAKT

  1. Hou enkele mooie blaadjes basilicum apart voor de afwerking. Doe de rest van de basilicum samen met de peterselie, knoflook, sjalot en kappertjes in de keukenrobot en mix tot een mooie brei. Voeg hier olijfolie aan toe tot je een gladde puree krijgt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

  2. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Laat afkoelen.

  4. Meng de pasta met de pesto. Werk af met de geroosterde pijnboompitten, parmezaanschilfers en enkele blaadjes rucola en basilicum.

SMAKELIJK!

Bron: Libelle Lekker

Meer receptjes:

Recept: zo maak je een lightpizza!

RECEPT: supersnelle pizza in een mok

RECEPT: Dé beste thai coconut red curry die je ooit zal proeven

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.