Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zei er iemand empanadas?!

3 veggie topgerechtjes uit Zuid-Europa waar je sowieso mee scoort

De redactie


3 maanden rondtrekken door Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal: je zou voor minder jaloers worden op Erin Gleeson. Van alle gerechten die ze onderweg proefde, bedacht ze vegetarische varianten, en daarvan kan jij meegenieten in haar boek. Ontdek hieronder alvast onze favoriete, vegetarische recepten uit Zuid-Europa!

Antipasto van burrata en olijven

Antipasto van burrata en olijven

Antipasto van burrata en olijven

Dit heb je nodig:

Een handvol gele kerstomaatjes • 1 bol burrata (120 g) • olijventapenade (kant-en-klaar) • bieslook • olijfolie 1 baguette

Zo maak je het:

1. Hak de kerstomaatjes klein en verdeel ze over het midden van een klein bord. Leg een bol burrata op de tomaatjes.

2. Schep een lepel olijventapenade op de kaas en bestrooi met wat fijngesneden bieslook en een royale scheut olijfolie. Serveer met sneetjes baguette die je hebt geroosterd of in olijfolie hebt gebakken.

 Salade van geschroeide venkel en mandarijn

 Salade van geschroeide venkel en mandarijn

 Salade van geschroeide venkel en mandarijn

Dit heb je nodig:

2 venkelknollen • olijfolie • zout • 5 mandarijnen • 1 rode ui • 2 el kalamataolijven, ontpit • 1 el munt • fijngesneden peper

Zo maak je het:

1. Verwijder de stelen van de venkelknol. Snij de stukken knol in flinterdunne plakken en snij van sommige stukken grote repen. Roerbak ze in één à twee eetlepels olijfolie en een snuifje zout op een middelhoog vuur tot ze net beetgaar en aan beide kanten goudbruin zijn. Dat duurt ongeveer vijf minuten. Spreid de plakken vervolgens uit op een platte schaal.

2. Pel vier mandarijnen en snij ze in ronde plakken. Haal de ringen uit het dikste deel van de ui. Verdeel de plakken mandarijn, olijven, munt, uienringen en kleine plukjes venkelgroen over de plakken venkelknol. Snij de laatste mandarijn doormidden, knijp het sap uit over de hele schaal en voeg wat olijfolie, zout en peper toe.

Empanadas met portobello

Empanadas met portobello

Empanadas met portobello

Dit heb je nodig:

2 portobellohoeden •  ½ ui • 2 tenen knoflook • olijfolie • zout peper • 75 g gele rozijnen • 55 g pittige cheddar • korstdeeg of kruimeldeeg (kant-en-klaar)

Zo maak je het:

1. Snij de portobello, ui en knoflook in blokjes. Bak die op een halfhoog tot laag vuur in drie eetlepels olijfolie met een snuifje zout en peper. Roer er na tien minuten de gele rozijnen door. Laat alles nog tien minuten stoven, of tot de paddenstoelen geslonken en gaar zijn.

2. Neem de pan van het vuur en roer er de geschaafde cheddar door. Laat het mengsel een beetje afkoelen. Rol het kant-en-klaar korstdeeg uit tot een cirkel van 25 centimeter doorsnede en snij hem in vieren. Lepel de paddenstoelen op de ene helft van elke deegdriehoek, sla het deeg dubbel en druk de randen stevig op elkaar.

3. Leg de empanadas naast elkaar op een bakplaat en prik ze in met een vork. Bak ze 15 à 20 minuten in een oven van 190 °C tot ze goudbruin zijn.



Nog meer yummie vegetarische recepten uit Zuid-Europa? Erin Gleeson, Het Mediterrane Forest Feast Kookboek – € 29,99.



Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '