Home Uit & thuis Brandwondencentra waarschuwen: ‘Nieuwste internethype veroorzaakt levenslange littekens’

Brandwondencentra waarschuwen: ‘Nieuwste internethype veroorzaakt levenslange littekens’

Jezelf een brandwond geven met zout en ijs, gekker wordt het (hopelijk) niet.

YouTube: OSCARE
Er gaan de laatste jaren heel wat challenges het wereldwijde web rond. Maar enkele van die challenges, zijn helemaal niet zo veilig en kunnen je lichaam blijvend verminken, níét cool dus. Dat laatste lijkt een deel van 'de jeugd van tegenwoordig' nog niet helemaal gesnopen te hebben.

De Ice Bucket Challenge zamelde twee jaar geleden nog heel wat geld in voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Bij die challenge kieperden heel wat mensen een emmer vol ijswater over hun hoofd voor het goede doel. Compleet onschuldig, dus. Of de nieuwste Salt and Ice Challenge ook maar íéts goeds teweeg gaat brengen, betwijfelen we ten zeerste.

De gevaarlijke – bijzonder belachelijke – challenge houdt in om zout op je pols of arm te leggen en er dan een blokje ijs op te laten smelten. Het contact tussen zout en ijs zorgt voor een chemische reactie. Die reactie veroorzaakt tweede- en derdegraadsverbranding. De #saltandicechallenge ontstond in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en lijkt nu ook ons land langzaam maar zeker te infiltreren. Een gevaarlijk spelletje dat dringend moet stoppen.

Brandwondencentrum Oscare lanceert als tegenbeweging van de bijzonder domme challenge de hashtag #keepchallengesfun en maakte daarvoor een aandoenlijk promotiefilmpje.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.