Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'31 december is per definitie de meest anticlimactische dag van het jaar.'

COLUMN: ‘Te korte jurk, te hoge hakken. Terwijl je poten al pijn doen, moet het feest nog beginnen’

Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


Leuk, Nieuwjaar vieren. Hopen geld uitgeven aan een slecht vijfgangenmenu en goedkope cava. Maanden overleggen met vrienden en kennissen, om uiteindelijk op een of ander k*tfeest te belanden en iedereen na vijf minuten kwijt te spelen. Doorgaans starten de gesprekken al in oktober, soms zelfs in september.

De zomer is net voorbij, laat mij! Maar nee. Ping, zegt je smartphone, en vervolgens zie je een Whatsapp-notificatie met de gevreesde woorden: ‘Jij al plannen voor Nieuwjaar?’ Je probeert ze te negeren, maar voor je het weet, ben je toegevoegd aan 34 groepschats met

één gemeenschappelijk doel: een episch oudjaar.

Optie 3: Het scoutsfeest. Je weet niet meer waarom dat ooit een optie leek, maar gelukkig kost zo’n drankkaart bijna niks.


Er is maar één adder onder het gras: 31 december is per definitie de meest anticlimactische dag van het jaar. Je spendeert uren in de badkamer, staat vol twijfels voor de spiegel en kiest uiteindelijk een outfit waarvan je ogenblikkelijk spijt krijgt. Te korte jurk, te hoge hakken en een totaal gebrek aan taxi’s. Te voet dan maar. Terwijl je poten al pijn doen, moet het feest nog beginnen. ‘Feest’ blijkt een rekbaar begrip. Gerangschikt in toenemende volgorde van gruwelijkheid en doorheen de jaren hoogstpersoonlijk uitgetest door ondergetekende:

1. Het groepsetentje. Ofwel moet je zelf koken (horror), ofwel word je via via uitgenodigd bij mensen die je amper kent en ben je verplicht bij te leggen voor een diner waarvan je niks lust en een voorraad drank waarvan de gastheer en gastvrouw eind 2019 nóg plezier zullen hebben.

2. De all-informule. Je hebt gastvrije vrienden noch goede smaak, dus beland je in de brasserie om de hoek, waar je € 120 neertelt voor slechte wijn en een maaltijd die à la carte maar de helft zou kosten. Oh ja, en welgeteld één glas champagne.

3. Het scoutsfeest. Je weet niet meer waarom dat ooit een optie leek, maar gelukkig kost zo’n drankkaart bijna niks. Het feit dat je je schoenen morgen weg kan gooien, neem je er dan maar bij.

4. De rave. Lekker underground, alleen jammer dat je het BYOB-gedeelte van de Facebook-uitnodiging niet op tijd ontcijferd had en dat er geen toilet blijkt te zijn in Kenny’s garage.

5. Nieuwjaar in het buitenland. Als je tijdens oudejaarsnacht je vrienden kwijtraakt, vind je die pas drie dagen later terug op de vlucht naar huis.

De enige aanpak die ik nog niet heb geprobeerd, is een oud horecarecept. Skip al het gedoe en ga één dag later uit. Maak van 1 januari oud- en van 2 januari Nieuwjaar. Nul verwachting, geen teleurstelling én goeie cava. Happy twoyear!

Meer columns van Catherine:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '