Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Marie Hendrix

Abortus is geen grondwettelijke recht meer in de Verenigde Staten. Daar voelt redactrice Annelies (25) ook hier de schokken van.

‘Mijn hart bloedt, wetende dat heel wat mensen nu in angst leven omdat ze geboren zijn met een baarmoeder’

Annelies Hart

Redactrice Annelies (25) deelt elke week het reilen en zeilen van haar vrijgezellenleven in ‘How to be single’. Vandaag heeft ze echter iets heel anders dat ze wil delen. Op 24 juni besloot het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten namelijk om het grondwettelijk recht op abortus te schrappen. En dat is nieuws waar we ook hier de schokken van voelen.

Trigger warning: seksueel misbruik.

Zestien keer. Dat is hoe vaak ik mijn column al uitbracht. Zestien weken waarin ik mijn diepste gedachten en gevoelens met je gedeeld heb. Zestien keer waarvan ik niet één keer het gevoel heb gehad dat wat ik publiceerde misplaatst was. Tot de zeventiende keer: vorige week vrijdag.

Ik schaam me niet voor wat ik gedeeld heb, maar wel voor de plaats die ‘How to be single’ innam op 24 juni 2022. Terwijl ik mezelf openlijk zorgen maakte over of ik ooit nog wel verliefd zou worden, moesten miljoenen vrouwen zich plots zorgen maken over iets veel belangrijkers: hun recht op abortus. Of beter gezegd, het recht dat van hen werd afgenomen.

‘De 16-jarige ik had wel kunnen kiezen’

Sinds vrijdag denk ik extra hard aan iedereen die de mogelijkheid heeft om een kind te baren, maar er bewust voor wil kiezen om dat niet te doen. Aan zij die misbruikt werden, verkracht, te jong zijn, de zorg voor een kind financieel of emotioneel niet kunnen dragen, samenleven met een agressieve partner of om eender welke reden beslissen dat ze een zwangerschapsonderbreking willen ondergaan.

Ik denk aan 16-jarige Annelies, die tot seks werd gedwongen door haar lief, en jarenlang het woord ‘verkrachting’ niet in de mond durfde nemen. Aan 20-jarige Annelies die maandenlang seksueel gemanipuleerd werd door een zogezegde vriend, maar de boel heeft kunnen stoppen voor het uit de hand liep.  

Ik heb geluk gehad. Dat ik van het ene niet zwanger geworden ben, en het andere niet zover ging dat ik er zwanger van kon worden. Maar weet je waarom ik nog meer geluk had? Omdat ik zelfs als het wel gebeurd was, ervoor had kunnen kiezen om die potentiële zwangerschap op een veilige manier te beëindigen. Zonder schrik om vervolgd te worden of de illegale ingreep misschien niet eens te overleven. Miljoenen mensen hebben dat geluk sinds vrijdag niet meer. Mijn hart bloedt, wetende dat zij in angst leven omdat ze geboren zijn met een baarmoeder.

Woede en angst

Als ik nu een zwangerschapstest zou doen en die blijkt positief te zijn, kan ik je niet met zekerheid zeggen dat ik het kind zou baren. Ik heb geen vaste partner, noch de financiële middelen om een kind alles te geven wat het verdient of de emotionele capaciteit om de opvoeding alleen te dragen. Zelfs alle liefde van de wereld is soms niet voldoende. Voor al die redenen en meer zou je het basisrecht moeten hebben om je eigen keuze te maken over wat er in je buik groeit. Want je lichaam is in de eerste plaats ook precies dat: JOUW lichaam.

Daarom schrijf ik deze column vandaag huilend, uit woede en angst. Omdat ik me bewust ben van mijn eigen privilege, dat voor iedereen zou moeten weggelegd zijn, maar dat duidelijk niet is.

Als jij zelf meer info wilt over abortus in de wereld en de rechten van vrouwen en mensen met een baarmoeder, kan je terecht op onder andere deze websites:

En voor de rest: blijf verdomme (met jullie wetten) van ons lijf.

Slachtoffer van seksueel geweld? 1712 is een professionele hulplijn voor zowel kinderen als volwassenen die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. Zowel slachtoffers, daders als omstaanders van geweld kunnen bij 1712 terecht. De hulplijn is gratis en anoniem, en is elke werkdag telefonisch, via e-mail en via chat bereikbaar. Chatten kan van maandag tot en met donderdag op 1712.be en op nupraatikerover.be. Meer info vind je op seksueelgeweld.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '