Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Romy Curvy

Onze bodyconfident-coach Romy Schlimbach vertelt dat het voor plussize personen niet altijd makkelijk is om te shoppen.

‘Dikke mensen hebben ook het recht om er fashionable uit te zien, croptops te dragen en blote benen te tonen’

De redactie

Deze zomer gidst onze bodyconfident-coach Romy Schlimbach, beter bekend als @romycurvy, je richting meer self-love en zelfvertrouwen. Volgens haar kan mode je daar deels bij helpen, alleen is het voor plussize personen vaak moeilijk en ook frustrerend om kleding te shoppen. In haar column vraagt ze zich dan ook luidop af welke invloed dat heeft op de identiteit en het zelfbeeld van mensen die, net als zij, een maatje meer hebben.

Ik ben geboren in 1995 en opgegroeid in een tijd waar plussize mode vooral uit oversized, vormloze zakken en bloemengordijnen bestond. Aangezien ik altijd al mollig ben geweest, was shoppen voor mij dus nooit evident. Als kind droeg ik kleren die bedoeld waren voor kinderen van een aantal jaar ouder. Als puber kreeg ik ook al snel volle heupen en borsten, waardoor shoppen in ketens als Zara of Mango onmogelijk werd. Ik kon op den duur enkel nog terecht in winkels waar ze een aanbod hadden voor oudere vrouwen. Op school werd ik uitgelachen met wat ik aanhad, terwijl ik eigenlijk allang blij was dat ik nog een broek kon dragen die wél rond mijn kont paste.

Geen gelijke kansen

Het was een hopeloze strijd, waarbij ik me constant slecht voelde in mijn eigen lichaam. Ik merkte dat ook mijn mama zich hulpeloos voelde, want ze wist ook wel dat ik me elke keer ongelukkig voelde bij zo’n helse kledingzoektocht. Ik begreep toen niet waarom ik het zo moeilijk vond om mijzelf te ontdekken en mijn eigen stijl te creëren. Maar ik denk dat ik voor heel veel plussize mensen kan spreken als ik zeg dat we gewoon snel tevreden zijn. We zijn blij wanneer iets rond ons lichaam past, omdat we zo weinig keuze hebben. We nemen, vaak uit noodzaak, met het minste genoegen omdat er gewoon bijna geen aanbod is. Ik besef nu dat het door die schaarste in de modewereld is dat plussize personen zich niet altijd ten volle kunnen ontwikkelen.

Onze kledingstijl geeft een eerste impressie aan de buitenwereld, en bepaalt onze zelfontwikkeling. Maar wat als je die kans niet krijgt omdat je een maatje meer hebt?

Kleding heeft in de eerste plaats een praktische functie, maar het is in onze huidige samenleving tegelijkertijd ook een manier om te tonen wie je bent. Het is een deel van onze identiteit. Wie ben ik of wie wil ik zijn? Hoe wil ik mijzelf uitdrukken? Tot welke subcultuur behoor ik? Welk muziekgenre luister ik graag? Onze kledingstijl geeft meteen een eerste impressie aan de buitenwereld, en bepaalt onze zelfontwikkeling. Maar wat als je die kans niet krijgt omdat je een maatje meer hebt?

Nog niet zo lang geleden vroeg ik daarom aan een mannelijke ondernemer die een kledingwinkel uitbaat waarom hij ervoor kiest om enkel tot maatje 40 in zijn winkel te verkopen. ‘Omdat ik wil dat vrouwen er mooi uitzien in mijn kleren. Grote vrouwen in grote maten, dat ziet er toch niet mooi uit? Ik wil niet dat mijn merk zo gerepresenteerd wordt’, was zijn antwoord. Daarmee bewees hij helaas nog maar eens dat veel mensen dik zijn associëren met lelijk zijn. Ik wil hem tegenspreken. Ik wil bewijzen dat dikke mensen ook knap zijn. Dat we ook een croptop mogen dragen en blote armen of benen mogen tonen, zonder nagestaard te worden. En dat wij ook de ultieme shopervaring verdienen, zodat we onszelf kunnen ontwikkelen én er fashionable kunnen uitzien.

Nog groeimarge

Ik moet wel toegeven: het aanbod aan plussize mode is de laatste jaren, vooral online, gelukkig alleen maar groter geworden. Het is hipper, trendy en betaalbaarder dan ooit, en ook in België zijn er veel meer fysieke verkooppunten. Dan heb ik het niet over de zogenaamde inclusieve stores die tot maatje 46 gaan, maar over de echte plussize winkels die verkopen tot maat 56 of hoger. Maar er is ook nog veel groeimarge. Zo begrijp ik niet waarom sommige ketens hun plussize collecties enkel online aanbieden en vind ik het ook absurd dat die collecties vaak gescheiden worden van de ‘gewone’ maatjes. Fat discrimination bestaat anno 2022 nog steeds. Maar ik laat dat me er niet langer van weerhouden om mezelf te tonen en te ontwikkelen. I’m rocking my outfit, no matter my size or shape. And so are you!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '