Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Nicky Wereldbrailledag
© Yan Krukov via Pexels

'Wij zijn ook maar gewoon mensen, waar je normaal mee kan omgaan.'

Nicky (34) gaat blind door het leven: ‘Mensen denken soms dat ik een mentale achterstand heb’

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Vandaag is het Wereldbrailledag, een dag waarop het belang van braille voor slechtzienden en blinde personen extra in de verf wordt gezet. Daarom spraken we met de positief ingestelde Nicky Koppen uit Lier. Hij is blind en lid van de Belgische vzw Brailleliga. Nicky vertelt ons meer over de moeilijkheden van het vinden van een job, de impact van digitalisering en vooroordelen ten opzichte van blinde personen.

Het brailleschrift mag binnenkort bijna tweehonderd kaarsjes uitblazen. En hoewel de digitalisering een wereld aan alternatieve opties biedt aan slechtzienden en blinden, blijft het schrijfsysteem tot op de dag van vandaag nog steeds heel belangrijk voor hen. Ook voor Nicky dus. Want dankzij braille werkt hij al vier jaar bij IKEA en kan hij zonder problemen zelfstandig door het leven gaan.

© Nicky Koppen

Buddy bij IKEA

Nicky werkt bij het contactcentrum van de Zweedse meubelzaak, waar hij prangende vragen telefonisch, via mail en via Facebook beantwoordt met behulp van een speciale braille-software. Maar als blinde persoon een job vinden, was allesbehalve gemakkelijk. ‘Ik heb een jaar lang sollicitatiebrieven uitgestuurd, en ik heb zo vaak te horen gekregen dat mijn profiel niet voldeed aan de vereisten’, legt hij uit. ‘Het vraagt dus heel wat geduld’, aldus Nicky. ‘Naar mijn mening staan weinig werkgevers open voor het aannemen van blinden. Misschien hebben ze schrik voor het onbekende, ik weet het niet.’

Ik focus me niet op wat ik niet kan, maar kijk vooral naar wat ik wél kan.

Gelukkig heeft Nicky nu wel zijn eigen plekje gevonden, en dat in het gezelschap van een buddy: ‘Dat is een collega bij wie ik terechtkan als ik vragen heb’, legt hij uit. Dat is nodig aangezien niet alle programma’s en systemen compatibel zijn met zijn braille-software. ‘Gelukkig heeft IKEA daar nooit een punt van gemaakt, op dat vlak hechten ze veel belang aan inclusiviteit.

Belang van braille

Je zou denken dat braille begint te verdwijnen in onze gedigitaliseerde wereld. Maar dat is allesbehalve zo. ‘Alles is meer digitaal geworden, maar dat is over het algemeen positief geweest voor mij. Zo kan ik met mijn brailleleesregel gemakkelijk een scherm lezen, waardoor ik braille nog steeds de hele dag door kan gebruiken op mijn werk’, legt Nicky uit.

Braille is en blijft voor mij ongelooflijk belangrijk.

En hoewel tegenwoordig alles van een digitaal scherm kan worden voorgelezen door een spraaksysteem, verkiest Nicky liever het lezen met braille. ‘Braille is en blijft voor mij ongelooflijk belangrijk. Het is goed voor je taalgevoel, want hoe meer je leest, hoe beter je kan schrijven en spellen.’ Op die manier kan Nicky zich zelfstandig navigeren. ‘Braille lezen vind ik dan ook een must voor blinde personen’, zegt hij.

Vooroordelen

Helaas krijgt Nicky als blinde persoon ook te maken met vooroordelen. ‘Veel mensen denken dat een blinde persoon ook een mentale achterstand heeft. Daardoor beginnen sommigen veel luider of met verkleinwoorden te spreken, en richten ze zich vooral naar de partner of begeleider.’

Veel mensen denken dat een blinde persoon een mentale achterstand heeft. Dan beginnen ze luider of met verkleinwoorden te spreken.

Maar die vooroordelen kan hij ook wel een plek geven. ‘Ik begrijp dat niet iedereen weet hoe ze ermee moeten omgaan, aangezien ze niet dagelijks een blinde persoon tegenkomen. Maar wij zijn ook gewoon maar mensen, waar je normaal mee kan omgaan. Dat vind ik belangrijk om aan iedereen mee te geven’, legt Nicky uit.

Positief ingesteld

Zo wil Nicky vooral niet dat men de werkwoorden ‘kijken’ of ‘zien’ vermijdt in zijn gezelschap. ‘Sommigen breken abrupt hun zin af wanneer ze vragen of ik iets op tv heb meegevolgd, en dan hoor je een ongemakkelijke stilte. Maar ik vind het net belangrijk om daar gewoon over te spreken’, zegt Nicky. En dat bewijst zijn positieve ingesteldheid: ‘Ik focus me niet op wat ik niet kan, maar kijk vooral naar wat ik wél kan‘, sluit hij af.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '