Home Lifestyle Robine: ‘De stichting steunt mensen zoals bompa, die dag in dag uit...

Robine: ‘De stichting steunt mensen zoals bompa, die dag in dag uit voor hun partner met dementie zorgen’

Elke dag van de Warmste Week vertelt een redactrice welk goed doel zij zal steunen. Robine (24) kiest voor het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

dementie

Voor de dertiende keer op rij zamelt Studio Brussel met Music for Life geld in voor het goede doel. Tijdens de Warmste Week zetten onze redactrices elke dag een goed doel in de spotlights dat hen nauw aan het hart ligt. Redactrice Robine (24) steunt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Ze legt uit waarom.

Mijn bomma was mijnen beste vriend, maar zo’n vijf jaar geleden begon ze een beetje te vergeten, en later heel erg veel. Mijn zalige, goed in het vlees zittende, koppige, hilarische bomma overleed ondertussen drie maanden geleden. Ze had het geluk dat ze de beste man van de wereld had – den bompa – die wél mentaal nog volledig in orde is. En hij heeft haar tot het laatste moment onmenselijk goed verzorgd, ook al besefte de bomma het niet meer helemaal.

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen leidt onder meer coaches op die mantelzorgers – zoals mijn bompa – kunnen bijstaan bij de verwerking. Dag in dag uit samenleven met iemand met dementie is geen evidentie, en dus vergt het een verwerkingsproces. Maar er zijn ook heel wat mensen met dementie die geen man of vrouw hebben om hen te verzorgen. Daarom is het belangrijk dat het centrum ook professionele zorgverleners ondersteunt zodat mensen met dementie ook langer thuis kunnen wonen.

Samenleven met iemand met dementie is geen evidentie. Het vergt een verwerkingsproces. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen steunt daarom mantelzorgers.

De kans is 1 op 5 dat iemand in zijn leven zal dementeren. Vlaanderen telt momenteel 132.000 mensen met dementie. In 2060 zal dat aantal ongeveer verdubbeld zijn. De directe en indirecte steun van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen voor iedereen die met de aandoening te maken krijgt, is dus niet alleen nu, maar zal ook later nog heel erg van belang zijn.

Bovendien heeft het expertisecentrum ook aandacht voor jongdementie. Jongdementie is dementie bij mensen die jonger dan 65 zijn. Momenteel zouden er in Vlaanderen zo’n 2.000 mensen aan jongdementie lijden. Het Expertisecentrum zorgt ervoor dat er meer begrip en goede begeleiding kan komen voor wie met jongdementie geconfronteerd wordt.

Storten voor het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (en een plaat aanvragen) doe je hier. Met de giften kan het centrum meer projecten realiseren voor mensen met dementie, hun families en wie er professioneel bij betrokken is. Je hoeft bovendien niet per se tijdens de Warmste week te storten. Hier kan je het hele jaar door doneren. Jouw steun betekent voor het expertisecentrum heel wat!

Lees hier welke goede doelen de andere redactrices steunen:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.