Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Weet jij wat de N, W of C in de kleurnaam van je foundation betekenen?

SOS foundation: volg deze drie stappen om de juiste tint te vinden

Het aanbod aan foundationtinten is nog nooit zo groot geweest als vandaag. Meer tinten om uit te kiezen betekent een betere match, maar daarom wordt de zoektocht naar die perfecte match er niet makkelijker op. Volg altijd deze drie stappen om de juiste tint uit te kiezen.

Stap 1: zoek je nummertje


Het kleurengamma van een foundation gaat van licht naar donker, aan de hand van cijfers die oplopen oftewel de kleurcode. Let wel op: ieder merk kiest zelf hoe ze de tinten nummeren. Bij het ene merk gaat het van 00 tot 55, bij andere van 102 tot 380. Dat wil niet zeggen dat er ook evenveel tinten bestaan, want die nummering neemt vaak een sprongetje. Ja, wij vinden het ook ingewikkeld. Gelukkig staat er naast de kleurcode vaak nog een kleuromschrijving die iets meer duidelijkheid kan scheppen, bijvoorbeeld ‘ivory’ of ‘honey’.

Stap 2: zoek je ondertoon


De verschillende tinten worden meestal ook nog eens onderverdeeld in ondertonen: roze, geel of neutraal. Je kan je ondertoon makkelijk zelf bepalen. De duidelijkste plaats om je ondertoon af te leiden is op de binnenkant van je pols, omdat je huid daar het minst is beïnvloed door de zon.

Is je huidtint eerder licht, rozig en lijken je aderen blauw of paarsachtig? Dan is je ondertoon roze of koel. Is je huid eerder aan de gele of gouden kant en lijken je aderen wat groenig, dan val je onder de warme of gele tinten. Vind je je huid niet uitgesproken roze of geel en is de kleur van je aderen ook een mix van beide, dan val je onder de neutrale tinten.

Als de tinten zijn onderverdeeld op basis van ondertoon, kan je dat meestal afleiden uit de kleurnaam of de kleurcode. W staat voor warm, C staat voor cool en N staat voor neutral.

Stap 3: testen op je huid


Nu je weet naar welke tint je ongeveer op zoek bent, kan je gaan testen. Kies een drietal tinten uit waarvan je denkt dat ze het dichtst bij jouw huidskleur aanleunen. Twijfel je? Vraag gerust raad in de parfumerie! Test een foundation altijd uit op de onderkant van je wang, bij je kaaklijn. De tint moet in de eerste plaats matchen met je hals.

Neem een druppeltje van elke tint, breng ze in streepjes naast elkaar aan en vergelijk. De kleur die lijkt de verdwijnen in je huid en die matcht met je hals, is de juiste. Let wel: kunstlicht beïnvloedt de kleuren waardoor je alsnog de verkeerde zou kunnen kiezen. Doe deze test dus in het daglicht, ook al betekent dat dat je even de winkel uit moet lopen en met een handspiegeltje moet checken. Maak je keuze niet te snel, want sommige foundations kunnen nog lichtjes van kleur veranderen (lees: warmer worden) eens ze een tijdje op je huid zitten.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '