Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Een kolfje naar onze hand!

HEBBEN: deze sneakers gemaakt van mais zijn de droom van iedere vegan

Veganistisch leder is imitatieleer dat niet gemaakt is van dierenhuid, maar liefst ook niet schadelijk is voor het milieu. Hippe schoenen en handtassen vinden in zo’n ecologisch materiaal is niet altijd even makkelijk. En daar speelt het populaire sneakermerk Veja slim op in. Zij brachten een nieuwe sneaker uit gemaakt van – jawel – mais.


De laatste keer dat je een kolf mais binnenspeelde, stond je er waarschijnlijk niet bij stil dat wat er tussen je tanden bleef hangen weleens de perfecte grondstof zou kunnen zijn voor je volgende paar sneakers. Mais blijkt een erg duurzaam en stevig materiaal te zijn, althans het omhulsel dat rond de kolf zit. Juist ja, die papierachtige bladeren die wij meteen in de vuilbak kieperen.

Het sneakermerk Veja maakt dus heel slim gebruik van afval uit de voedingsindustrie. Die overblijfselen van de mais worden vermengd met polyurethaan, een veelgebruikt alternatief voor echt leder. Die combinatie heeft Veja gedoopt tot C.W.L. en vormt de basis voor hun nieuwe sneaker, genaamd Campo.

Campo ‘Dried Petal’ – € 125 – Veja.

Plastic flessen


Als je veganistisch leeft, weet je dat het niet altijd even makkelijk is om verantwoorde kleding te vinden die je tegelijk ook écht mooi vindt. Daarnaast moet je ook nog eens goed op je hoede zijn, want een paar schoenen dat niet gemaakt is van dierlijk leder, is daarom nog niet op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Gelukkig worden kledingmerken steeds creatiever en maken ze vaker gebruik van natuurlijke producten die tot een soort imitatieleer kunnen worden verwerkt.

Het Franse Veja, heel populair bij celebrities waaronder ook Emma Watson, zet al langer in op duurzame en eco-friendly materialen. Eén van hun andere modellen, de Hexa sneaker, is gemaakt van gerecycleerde plastic flessen. Voor één paar sneakers gebruikt het merk drie plastic flessen. En nee, dat is er helemaal niet aan te zien. De stof voelt net zo soepel aan als een traditioneel paar sneakers.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '