Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

OLA POLA: dit is volgens statistieken de meest vruchtbare maand in België

Oktober: de herfst is volop aan de gang, het wordt officieel frisser en je duikt al eens wat dieper onder de lakens en – boem patat – er worden hier en daar wat kinderen verwerkt. Perfect normaal, want blijkbaar is oktober officieel de meest vruchtbare maand in België.


’t Is bewezen: oktober is in België de populairste maand is om kinderen te verwekken. Uit statistieken van onze overheid blijkt dat de meeste geboortes in juli plaatsvinden. You do the math!

In de eerste herfstmaand worden gemiddeld zo’n 11.240 baby’s verwekt, terwijl dat er in andere maanden gemiddeld maar 10.368 zijn. Dat is een stijging van meer dan 8%! En iedereen doet mee: de trend is zowel merkbaar in Vlaanderen en Wallonië als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Indian Summer baby’s


Waarom oktober precies zo’n populaire maand is, is niet duidelijk – al zou het weer er mogelijk iets mee te maken hebben. Net zoals dieren vaak vruchtbaarder worden in bepaalde seizoenen, zou dat bij de mens ook het geval kunnen zijn.

Ook licht en temperatuur kunnen het aantal zwangerschappen beïnvloeden. Deze zwoele Indian Summer zou dus weleens heel wat baby’s kunnen opleveren.

Een evolutionaire theorie suggereert dan weer dat door kinderen te maken in de herfst- en wintermaanden ze geboren zullen worden wanneer er meer voedsel beschikbaar is, wat je kroost meer kans geeft op overleven.

Nog geen kinderplannen? Dan neem je in deze maand dus best je voorzorgen. Wel al aan kindjes aan het denken? Dan kan je je zwangerschap alvast voorbereiden. Een afspraak bij je gynaecoloog of huisarts is daarbij de eerste stap. Preparation is key, dus. En, eh, veel plezier!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '