Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Zo houden jullie het vuur in je relatie wél aangewakkerd.

9 tips om de lust in je relatie te houden

In het begin spatten de vonken ervan af, maar dat verlangen ebt na een poosje vaak weg. Waarom dooft die vlam zo vaak? En vooral: hoe houden jullie het vuur in je relatie wél aangewakkerd?

Je seksleven boeiend en bevredigend houden is geen kwestie van technische vaardigheden, circuswaardige seksstandjes uitproberen of de nieuwste seksspeeltjes in huis halen. Hoewel al die dingen leuke experimenten kunnen zijn waar jullie zeker mee aan de slag kunnen gaan als het goed zit op dat vlak, begint een gelukkig liefdesleven met een heel andere soort ontdekkingstocht. De zoektocht naar de taal die jullie spreken op seksueel gebied.

1. (Her)ontdek de diepere betekenis van erotiek

Als mens ben je het enige wezen op aarde dat kan fantaseren, dat zich kan verplaatsen in (erotische) verbeelding. Dat maakt dat seks voor jou en voor je partner veel meer kan betekenen dan biologie, een basic instinct of een dierlijke daad. Als koppel kunnen jullie om zo veel redenen vrijen en dat ook op zo veel verschillende manieren doen. Ontdek samen met je partner wat jullie met erotiek willen uitdrukken of bereiken en wat erotiek voor jullie en voor je relatie kan betekenen. Dat kan gaan van spiritualiteit tot een ondeugend momentje, van ontspanning tot het volledig willen overgeven van jullie eigen willetjes aan elkaar.

2. Zet je remmers uit, dan pas je opwinders aan

Als je seksleven in het slop zit, is de eerste reflex vaak om op zoek te gaan naar prikkels die je weer kunnen opwinden. Een begrijpelijke reactie, maar eigenlijk sla je op dat moment een belangrijke stap over. Voordat nieuwe erotische prikkels je kunnen opwinden, moet je op zoek gaan naar wat je op dit moment remt in je seksuele beleving. De onderzoekers van The Kinsey Institute for Research on Sex, Gender and Reproduction – ’s werelds meest befaamde onderzoeksinstituut als het op seksualiteit aankomt – concludeerden immers dat er in iedere mens twee seksuele systemen actief zijn: het SIS, oftewel Sexual Inhibition System, en het SES, oftewel Sexual Excitation System.

Het SIS – alle dingen die een rem zetten op jouw seksualiteit – moet eerst worden uitgeschakeld voordat het SES – alles wat jou prikkelt op seksueel gebied – geactiveerd kan worden. Kortom: schrap wat jou belemmert in je seksuele beleving, en voeg daarna toe wat opwindend werkt voor jou. Typische voorbeelden van seksuele remmers zijn een negatief lichaamsbeeld, stress, een gebrek aan vertrouwen, een te grote focus op de zorg voor de kinderen, ziekte, depressie, een te druk huishouden en te weinig quality time voor jezelf. Zodra je die remmers aanpakt door je er bewust van te worden en er anders mee te leren omgaan of ze helemaal uit je leven te bannen, kan je op zoek gaan naar de dingen die jou opwinden. Typische voorbeelden van opwinders zijn fijne gesprekken over seksualiteit, een romantische date, een erotische film, aanrakingen, je eigen lichaam leren kennen en verwennen, en een partner die jij aantrekkelijk kan vinden.

3. Wakker je erotische verbeelding aan

Verlangen naar je partner begint bij je verbeelding. Als jij je kan verbeelden hoe fijn het kan zijn om een erotisch moment te delen met je partner, zal je dat gevoel ook daadwerkelijk willen ervaren. ‘Verlangen’ verandert dan in ‘verheugen op’. Maar om dat resultaat te bereiken moet je erotische fantasie natuurlijk ontwikkeld worden. Dat kan op verschillende manieren. Neem regelmatig de tijd om bewust te fantaseren: wat zou jij weleens willen doen met je partner? Welke fantasie windt jou op? Kan jij je nog een geweldige vrijpartij met je lief herinneren en je verbeelden hoe genotzalig het er toen aan toeging? Heb je moeite om die verbeelding vanuit jezelf op te wekken, dan kan je ook enkele hulpmiddelen inschakelen die jouw verbeelding rijker kunnen maken: een erotisch verhaal, een pornafilm, een erotisch fotoboek, een erotische workshop, een erotisch (audio)boek, een bezoekje aan een eroticawinkel of beurs...

4. Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit

Al te vaak baseren we de kwaliteit van ons seksleven op het aantal keer dat we seks hebben. Hoe vaak je het doet, zegt nochtans niets over hoe bevredigend je liefdesleven is. Zo heeft het ene koppel misschien drie keer per week seks, maar voelen ze zich achteraf nooit echt bevredigd, terwijl een ander stel misschien maar één keer per maand vrijt, maar dan wel heel bewust geniet van dat intieme moment samen. Focus dus liever op wat jullie tijdens een vrijpartij doen dan op hoe vaak jullie van jetje geven. Neem de nodige tijd, deel jullie verlangens met elkaar, kies er bewust voor om rekening te houden met elkaars behoeftes en geniet écht van wat je op dat moment samen doet.

5. Fuck politieke correctheid

Als  er één plaats is waar je niet politiek correct hoeft te zijn, is dat wel je eigen slaapkamer. Leg jezelf in je seksuele beleving geen grenzen op, omdat je denkt dat het zo hoort of dat iets wat je wil niet ‘aanvaard’ is door anderen. Zolang jij en je partner een behoefte of verlangen willen delen en jullie je daar beiden goed bij voelen, is dat het enige wat telt. Seksualiteit is een spel, een ontdekkingstocht, en experimenteren hoort daar gewoon bij. Leef je uit en geniet van elkaars ondeugendste kantjes.

6. Creëer je eigen erotische speeltuin

It takes two to tango. Maar dat betekent ook dat je tijdens het vrijen allebei het recht hebt om intens te genieten. Nog veel te vaak zien vrouwen seks als iets wat ze moeten of kunnen doen om hun partner te plezieren. Dat is – zowel voor jou als voor je lief – niet de juiste insteek. Doe aan seks omdat jij het wil, omdat jij behoeftes hebt die je samen met je partner kan bevredigen en omdat die behoeftes bevredigen een zaligheid kan zijn. Ga op zoek naar je eigen seksuele verlangens en integreer die in het liefdesspel met je partner. Wat maakt seks voor jou de moeite? Waar geniet jij echt van op seksueel gebied? Wat wil jij graag met je partner delen? Dat je lief deel mag uitmaken van dat genot, is zowel voor jou als voor je partner een geschenk. Ook jouw partner wil jou een fijn gevoel geven en als dat lukt, wordt jouw lief bovendien instant aantrekkelijker in jouw ogen.

7. Herdefineer voorspel

Voorspel is belangrijk, dat weet ondertussen bijna iedereen. Alleen definiëren nog heel veel koppels voorspel op de verkeerde manier. Voorspel is niet hetzelfde als vijf minuten vluchtig kussen en strelen. Voorspel kan al beginnen wanneer je al je kleren nog aanhebt, en soms zelfs wanneer je niet eens in dezelfde ruimte bent. Een ondeugende knipoog in de keuken, een bijzondere aanraking op de sofa, een stoute sms op kantoor, een diepgravend gesprek onder de lakens. Zodra dat soort attenties je innerlijke seksgodin wakker heeft geschud, kan voorspel overgaan in fijne, uitgebreide en bevredigende daden die je helemaal laten ontspannen en pas daarna in activiteiten die je optimaal kunnen opwinden. Bovendien hoeft voorspel niet altijd tot iets anders te leiden en kan je het ook zien als een heel bevredigende erotische daad op zich. Seks hoeft echt niet altijd om penetratie te draaien en kan zoveel andere, bevredigende vormen aannemen.

8. Doorprik de mythe van spontaniteit

Het idee dat passie en seks altijd spontaan moeten gebeuren is je reinste onzin. Erotiek komt nu eenmaal niet uit de lucht gevallen, zeker niet als je al een tijdje samen bent. Dat betekent echter niet dat de vlam automatisch uitdooft. Passie, lust en erotiek zijn zaken waar je simpelweg bewust voor kan kiezen. Seksualiteit inplannen in je leven betekent bovendien niet dat seks voorspelbaar wordt. Ook al kies je er bewust voor om op een bepaald moment aan erotiek te doen met je partner, je hebt op dat moment geen enkel idee van wat er de komende minuten of uren zal gebeuren.

9. Wees bewust en aandachtig in bed

Last but definitely not least: integreer mindfulness in je liefdesleven. Dat klinkt misschien heel zweverig, maar is eigenlijk net het tegenovergestelde. Door heel bewust, aanwezig en aandachtig met elkaar te vrijen, wordt seksualiteit net iets heel aards, heel tastbaar, heel gemakkelijk om van te genieten. Zet je gedachten uit, kruip lekker in je lijf en geniet ten volle van het lichaam van je partner. Ervaar elke aanraking, zucht, kus, woord en daad aandachtig en geef je over aan het moment. Genieten doe je in het hier en nu, en bevredigende seks is zowat het summum van genot.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '