Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Fantaseren over seks met een vreemde? Dat wil NIET zeggen dat je je partner wil bedriegen.

Dit is wat jouw seksuele fantasieën je willen vertellen

Annelies Hart

Iedereen heeft ze en toch vinden we het heel moeilijk om erover te praten: seksuele fantasieën. Of ze nu kinky zijn of ‘braaf’, het is heel normaal om soms over bepaalde mensen of dingen te fantaseren. Meer nog: die gedachten zeggen vaak iets over wie je bent als persoon!

Wanneer het op seksuele fantasieën aankomt, zijn er geen normen. De gedachten komen en gaan, en zijn uniek voor elke persoon. Maar wat betekenen ze? En zeggen ze iets over ons als persoon? Verschillende specialisten hebben zich gebogen over deze ‘denkbeeldige voorstellingen die min of meer bewuste verlangens uitdrukken’, zoals het woordenboek onze fantasieën definieert.

Laten we je eerst al geruststellen, je bent niet alleen. Uit een onderzoek gevoerd door psycholoog Brett Kahr, die gedurende vijf jaar 20.000 mensen ondervroeg, had 90 % van hen levendige seksuele fantasieën! Hij publiceerde de resultaten in zijn boek: ‘Who’s Been Sleeping in Your Head: The Secret World of Sexual Fantasies’. Dat boek vertelt ons dat sommige fantasieën zelfs bij meerdere mensen voorkomen. Zo stelde Kahr vast dat 41 % van de volwassenen zich voorstelt seks te hebben met de partner van iemand anders. In een ander onderzoek dat in 2022 werd gevoerd bij 1.300 mannen en evenveel vrouwen door de website extraconjugales.com, bleek dat een trio de meest voorkomende fantasie was met 46,5 %, gevolgd door BDSM-praktijken met 42,5 %.

Maar wat betekenen ze?

‘Fantasieën zijn mentale beelden die een denkbeeldig verhaal vormen’, legt Mélina Amiaud uit, die neuropsychologie studeert. ‘Ze zijn volkomen normaal en zelfs gezond, en ze kunnen stimulerend werken. Ze zijn soms dan wel volledig onrealiseerbaar, maar ook dat kan helpend zijn. Want fantasieën compenseren mentaal een situatie die we in ons echte leven “missen”. Je moet alleen oppassen dat het geen obsessie wordt.’

‘Fantasieën kunnen ons helpen om onze eigen verlangens op het gebied van relaties en seksualiteit te begrijpen. Daardoor kunnen we onszelf beter leren kennen en ons beter ontwikkelen als persoon én in een relatie.’

Justin Lehmiller

Psycholoog en seksualiteitsonderzoeker

Het staat dus buiten kijf dat waarover we fantaseren iets wil zeggen over wie we zijn. Maar hoe zit dat dan precies? Psycholoog en seksualiteitsonderzoeker Justin Lehmiller voerde een onderzoek uit dat hij publiceerde in zijn boek ‘Tell Me What You Want’. Hij ondervroeg gedurende twee jaar ongeveer 4.200 mensen over hun seksualiteit om het verband vast te stellen tussen onze fantasieën en onze persoonlijkheid. ‘Fantasieën kunnen ons helpen om onze eigen verlangens op het gebied van relaties en seksualiteit te begrijpen’, legt Lehmiller uit. ‘Daardoor kunnen we onszelf beter leren kennen en ons beter ontwikkelen als persoon én in een relatie.’ Hij geeft concrete voorbeelden op basis van de vaakst voorkomende fantasieën die de deelnemers in zijn studie deelden.

Trio

Zo fantaseerde 89 % van de respondenten over een trio. De fantasie duidt dus op de wil om aandacht te krijgen van twee mensen, maar het is meer dan dat. Volgens de psycholoog kan deze wens een gebrek aan aandacht weerspiegelen en fantaseren over een trio compenseert dat gemis en vult de leemte. Anderzijds legt Justin Lehmiller uit dat fantaseren over een trio ook kan duiden op behoefte aan avontuur en verandering.

BDSM

Wat betreft BDSM stelt de psycholoog dat het willen worden gedomineerd tijdens de seks een teken van seksuele angst zou kunnen zijn. Met andere woorden, seks is stressvol voor je, je bent bang dat je het initiatief moet nemen of dat je niet weet hoe je de ander moet leiden, dus in je fantasieën laat je je volledig leiden door je partner.

Maar als je zeker weet dat het echt iets is waar je naar verlangt, kan je er natuurlijk mee experimenteren.

Ongewone plaatsen

Meer romantische fantasieën zoals verleidingsspelletjes, vurige verklaringen, seksuele relaties met je geliefde op ongewone plaatsen, in een jacuzzi of zelfs voor de zonsondergang op het strand zouden symboliseren dat je tot alles bereid bent om niet in de steek gelaten te worden. Deze fantasie compenseert je angst voor verlating in een relatie, of je angst om alleen te blijven als single.

Seks met een vreemde

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, wil deze fantasie niet zeggen dat je je partner wilt bedriegen. Het wil wel zeggen dat je behoefte hebt aan iets nieuws en fris in je relatie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '