Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Womanizer Toys via Unsplash

Het jaar waarin we pijnstillers kunnen vervangen door vibrators.

Dit worden dé sekstrends van 2022

Annelies Hart

Gedurende twee jaar vol lockdowns en quarantaines moesten we creatief zijn wanneer het op seks aankwam. Soloseks kwam meer op de voorgrond en velen ontdekten wat ze eigenlijk echt willen tussen de lakens. 2022 belooft dus een extra stomend jaar te worden en daar hebben deze sekstrends iets mee te maken.

Ethische non-monogamie

Het is een hele mond vol en volgens sekswebsite LoveHoney gaan we er dit jaar veel meer van zien: ethische non-monogamie. Kort door de bocht betekent dat dat je een in een open relatie zit waar beide partners volledig achter staan. Het is een overkoepelende term voor polyamorie en open huwelijken, waardoor je je niet aan een (volgens de maatschappij) vaste structuur van een relatie hoeft te houden.

Abby Moss, seks- en relatiejournalist zegt: ‘Over ethische non-monogamie wordt breder gesproken dan ooit tevoren. Alternatieve relatiestijlen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar erover praten zorgt wel voor een groter begrip van wat een relatie – en seks – kan zijn.

Masturberen als medicijn

En wat kan ik doen, dokter? ‘Masturberen’.

Het lijkt het begin van een afgezaagde pornofilm, maar behoort ook tot een van dé sekstrends van 2022. Masturbatie zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je goed voelt en minder stress hebt, maar het kan ook daadwerkelijk helpen bij zaken als menstruatiepijn. Uit een onderzoek van seksmerk Womanizer bleek zelfs dat 90% van de ondervraagden het aanraadde tegen menstruatiepijn en 70% zei dat het de menstruatie minder intens maakte.

Dus in plaats van een kersenpitkussen op te warmen, laad je best even je favoriete vibrator op.

Weg met heteronormatieve veronderstellingen

Heteronormatieve veronderstellingen over seks, over wat ‘telt’ als seks, worden overboord gegooid (en dat werd tijd ook!). Seks gaat in 2022 veel verder dan penis in vagina en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Zo krijgt iedereen, van alle geslachten, genders en seksualiteiten, of ze nu single zijn of een relatie hebben, veel meer mentale vrijheid om seks te verkennen.

Milieuvriendelijke seksspeeltjes

We moeten mee met onze tijd en dat wil zeggen: zorg dragen voor onze planeet. Gelukkig is er in 2022 ruimte om dat te combineren met zorg dragen voor jezelf, en dan nog wel op een seksuele manier.

Milieubewuste seks houdt voor velen in dat ze kiezen voor speeltjes die oplaadbaar zijn en gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die jaren en zelfs decennia meegaan’, legt seksuologe en relatiedeskundige Dr. Jessica O’Reilly uit. ‘Net zoals consumenten zich bij het kopen van kleding bewuster worden van productieprocessen en de impact op het milieu, zo zijn we ook op zoek naar milieuverantwoordelijkheid en duurzaamheid als het gaat om onze seksspeeltjes en menstruatieproducten.’

Draagbare seksspeeltjes

Er is steeds meer vraag naar ‘on the go’ speeltjes en dat is waar app-gestuurde vibrators een ware trend worden dit jaar. Je kan de spanning opvoeren waar je ook bent, alleen of met een partner. En die partner kan zelfs aan de andere kant van de wereld zitten! Of gewoon twee dorpen verder in quarantaine.

Toegankelijke seks voor iedereen

Plezier en seksueel welzijn zouden makkelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen, maar sommige groepen krijgen nog steeds te maken met barrières, in het bijzonder mensen met een beperking.

Candice Care-Unger, Psychoseksueel Therapeut en Maatschappelijk werker, zegt echter: ‘Er is een seks-positieve beweging gaande in de maatschappij, en mensen met een handicap zullen daarvan kunnen meegenieten! Er zullen meer mogelijkheden zijn voor mensen met een handicap om hun seksualiteit te verkennen zonder schaamte, taboe en barrières, samen met bijvoorbeeld seksuele dienstverleners.’

Weg met die taboes, want seks moet voor iedereen leuk zijn!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '