Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

‘Ondanks alle geruststellingen zijn we plots doodsbang dat we mogelijk een miskraam hebben veroorzaakt.’

Seks tijdens je zwangerschap? Onze anonieme gastredactrice geeft een kijkje in haar slaapkamer

De redactie

Kinderen veranderen je relatie. Maar wat ze er niet bij vertellen, is dat dat al vanaf de bevruchting zo is. Vrijen tijdens de zwangerschap vraagt niet alleen om de nodige creativiteit – wat met die buik?! -, maar ook om mentale flexibiliteit. Onze anonieme gastredactrice geeft een kijkje in haar slaapkamer.

‘Een paar maanden geleden plaste ik op een staafje en bleken mijn vriend en ik in verwachting van ons eerste kindje. Hoera! Maar evengoed: oh, fuck... Want met dat vreugdevolle nieuws kwam ook een golf van onzekerheid. Een nieuw leven begon, en niet alleen in mijn buik. Hoe zou deze zwangerschap effect hebben op onze relatie en op ons seksleven? Wel, die “oh, fuck” werd een tijdje “no fuck”, veel geklungel met standjes en een constante ongerustheid over dat kleine wezentje in m’n buik. Na al die jaren seks bevond ik me op een totaal nieuwe piste, tastend in het donker.

Valse start

“Raak me niet aan of ik moet kotsen!” Niet meteen de meest gevleugelde woorden waar mijn partner van gaat zweven, maar de boodschap kwam aan, want hij bleef met z’n vingers van m’n lijf. Dat gevreesde eerste trimester was een feit: ik had van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat last van kwaaltjes. En oké, niet iedereen heeft zoveel last van misselijkheid, maar geloof me, ik had last voor twee. De goesting om te vrijen verdween als sneeuw voor de zon, ook al hadden we net leuk nieuws gekregen dat ons mentaal dichter bij elkaar bracht. Vanavond niet, schat, en de komende drie maanden ook niet…

De goesting om te vrijen verdween als sneeuw voor de zon, ook al hadden we net leuk nieuws gekregen dat ons mentaal dichter bij elkaar bracht.

Van een slechte start gesproken. Zou het dan vanaf nu zo zijn? “Nee, absoluut niet”, verzekert relatietherapeut en seksuoloog Vanessa Muyldermans. “Er gebeurt van alles op hormonaal vlak, waardoor sommige vrouwen best ziek zijn gedurende die eerste periode. Dat kan echt een ­aanslag op je lijf zijn, wat je alles­behalve seksueel gemotiveerd maakt. Het goede nieuws is: dat hoeft niet bij elke zwangerschap zo te zijn, want het kan elke keer totaal verschillen.” Zwangerschapsmisselijkheid komt bij ongeveer zestig tot tachtig procent van de vrouwen voor.

Safety first

Zodra m’n misselijkheid was weg­geëbd en ik me weer mens voelde, ondernamen m’n vriend en ik nog eens een poging om te vrijen. Het was op dat moment al een hele tijd geleden en ik had vernomen dat seks na dertien weken zwangerschap extra leuk kan zijn. Vanessa: “Sommige vrouwen hebben nooit last, maar bij de meeste verdwijnen die typische kwaaltjes vanaf het tweede trimester. Hormonaal heb je dan vaak meer zin in seks, ook omdat alle organen – en dus ook je geslachtsorganen – beter doorbloed zijn. Dat kan voor een intensere ervaring zorgen. Voor heel wat vrouwen is dit het leukste trimester op seksueel vlak: je buik is nog niet zo zwaar en je voelt je weer beter in je vel.”

Het besef dat we nu “publiek” hadden, speelde voor ons allebei mentaal erg mee.

Onnodig te zeggen: m’n vriend en ik stonden allebei te springen om het nog eens te proberen. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het besef dat we nu “publiek” hadden, speelde voor ons allebei mentaal erg mee. Niet dat mijn vriend een gigan­tische donkey dick heeft en dat we geloven dat we de foetus zomaar een oog uit kunnen porren, maar we voelden ons toch onzeker over de mogelijke impact op die kleine scampi in m’n buik.

Volgens Vanessa is die angst nergens voor nodig, want vrijen tijdens de zwangerschap is volledig veilig. “De natuur heeft dat mooi voorzien. Je mag vrijen op alle mogelijke manieren die voor jou kunnen en prettig voelen. En wees gerust, ook wilde seks mag. De baby is beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en vliezen, dus die zit lekker comfortabel en zal geen hinder ondervinden van jullie avonturen in de slaapkamer. Integendeel, die vindt dat zelfs leuk, want het voelt alsof je hem of haar in slaap wiegt. Jij wordt happy, er komen allerlei feelgoodstofjes vrij en je ontspant je. Daar profiteert de baby ook van. Zeker naar het einde van de zwangerschap toe is vrijen zelfs een goede oefening voor je foetus. Dan maakt ie namelijk kennis met bewegingen die er tijdens de bevalling ook zullen zijn.

Vibrators en glijmiddel zijn overigens ook veilig, maar een belangrijke kanttekening die altijd – dus ook buiten de zwangerschap – geldt: koop alleen goede en betrouwbare kwaliteit van de speciaalzaak, want je wil echt niet met een schimmelinfectie opgezadeld worden. Het enige waar we geen informatie over hebben wegens gebrek aan onderzoek, is het gebruik van stimulerende gels of producten met een smaakje. Niemand beweert dat ze onveilig zijn, maar om helemaal zeker te zijn, blijf je er tijdens de zwangerschap beter van weg.”

Als we die vervallen tubes en tweedehandsvibrators bij het vuilnis hebben gezet, kunnen we dus veilig van bil gaan

Oh, oh, orgasme!

Als we die vervallen tubes en tweedehandsvibrators bij het vuilnis hebben gezet, kunnen we dus veilig van bil gaan. Was het leuker en voelde het inderdaad intenser? Aan mijn gekreun te horen is het antwoord luid en duidelijk ja! Op sommige momenten was alles zelfs té gevoelig, waardoor we af en toe een pauze moesten inlassen. Ik ben iemand die (voorlopig) niet kan klaarkomen door penetratie, maar wel door uitwendige vaginale stimulatie. Tijdens deze ­periode lijkt het echter alsof daar wel eens verandering in zou kunnen komen… Vanessa: “Vrouwen die moeilijk een orgasme bereiken, merken soms dat dat tijdens de zwangerschap wél lukt. Dat komt door een betere doorbloeding van je bekkenbodemgebied, waardoor je vagina makke­lijker vochtig wordt en je clitoris opzwelt. Klaarkomen kan dus anders aanvoelen als je zwanger bent: soms intenser en heel fijn, en soms een beetje te gevoelig.”

M’n vriend en ik zien deze upgrade als een leuke manier om elkaar opnieuw te ontdekken zonder elkaar veel druk op te leggen. De eerste keer kom ik klaar zoals altijd: door zijn handen. Dat voelt heerlijk, maar het zorgt ook voor een rare uitstekende bobbel in m’n buik. Het lijkt alsof de foetus ­auditie doet voor de nieuwste Alien-film. Ik zou ’m zo aannemen, want ondanks alle eerdere geruststellingen zijn we plots doodsbang dat we iets verkeerd hebben gedaan. Erger nog: we vrezen dat we mogelijk een miskraam hebben veroorzaakt.

Dat voelt heerlijk, maar het zorgt ook voor een rare uitstekende bobbel in m’n buik. Het lijkt alsof de foetus ­auditie doet voor de nieuwste Alien-film.

M’n vriend is klaar om naar de spoed­afdeling in Antwerpen te rijden, ik stuur liever eerst een berichtje naar Vanessa. Zij stelt me gerust: “Als je in het tweede trimester een orgasme krijgt, kan dat aanvoelen als een harde buik die zich opbolt tot een harde voetbal, wat een strak en raar gevoel geeft. Maak je geen zorgen, want het is geheel ongevaarlijk voor jou en de baby. Wel kan de foetus het orgasme voelen, omdat ie nu dichter tegen je baarmoederwand ligt. Kijk dus niet gek op als je meer beweging voelt na een vrijpartij. In het laatste trimester kan je na het krijgen van een hoogtepunt ook een oefenwee krijgen. Soms wordt een orgasme zelfs gebruikt om de bevalling op te wekken. Wees niet bang, want je lichaam reageert alleen als het aan het einde van je zwangerschap echt klaar is voor de bevalling.”

Vrijen verboden

Voor je kind houden vrijen en klaarkomen geen gevaar in, ook niet als je eerder al een miskraam hebt gehad. Een orgasme kan immers geen miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. In sommige gevallen kan je arts je wel afraden om te vrijen, namelijk…

… als de vliezen gebroken zijn, vanwege het risico op infecties.

… bij bloedverlies.

… bij ernstige spataderen rond je vagina.

…bij (te) vroege weeën.

…bij een risico op vroeg­geboorte laat in de zwangerschap, door prostaglandines in sperma (hormonen die de ­bevalling in gang kunnen ­zetten). Maak je je daarover ­zorgen, bespreek die dan met je gynaecoloog of huisarts.

Bron: allesoverseks.be

1 + 1 = 0

Ik voel me door de zwangerschap wel meer vrouw – eindelijk heb ik volle borsten! -, wat ook mijn vriend best sensueel vindt. We blijven op zoek gaan naar dat eerste orgasme en vinden het fijn om dit nieuwe, tijdelijke lijf te ontdekken, maar dat is jammer genoeg niet bij iedereen het geval...

Nog meer mooie, inspirerende en ontroerende verhalen van mama’s over het moederschap vind je in onze rubriek Babyb(r)abbels.

Het is een taboe, maar volgens Vanessa komt het wel vaker voor: “Het is niet prettig om te horen, maar cijfers tonen aan dat er het meest wordt vreemdgegaan tijdens de zwangerschap en tijdens het eerste jaar dat de baby er is. Daar zijn verschillende redenen voor: plots gaat alle aandacht en energie naar het kindje, waardoor er veel minder tijd is voor elkaar. Uiteraard maakt de zwangere vrouw de heftigste veranderingen mee, maar de partner gaat óók door een heel proces. Ze zijn bang om de foetus pijn te doen of voelen zich minder aangetrokken tot de ander. Dat is perfect normaal. Het kan ­gevoelig liggen om dat te bespreken, maar toch kan het net mooi zijn om elkaar daarin te begrijpen. Of het nu te maken heeft met zwangerschapskwaaltjes of niet, er kunnen grote verschillen zijn tussen de geliefden. Als de mama in spe zich seksueel niet gemotiveerd voelt, is dat helemaal oké en moet de ander daar begrip voor hebben, maar dat wil niet zeggen dat zijn/haar/hun seksuele verlangens ook maandenlang verdwijnen. Het is belangrijk om aan te geven dat het normaal is dat je partner die gevoelens ervaart.”

Ik voel me de laatste weken wel puisterig, opgezwollen en onaantrekkelijk.

Of er een oplossing is? Jazeker! Vanessa: “Eerst en vooral: praat erover. Als je die zorgen met elkaar kan delen, creëert dat verbinding, en dat lucht op. Intimiteit is ook meer dan seks, en seks is meer dan penetratie. Je kan als koppel dus veel meer doen om die connectie te behouden. Probeer bijvoorbeeld ­samen of in je eentje te masturberen, rustig en op je gemak. Voel wat er allemaal veranderd is en vertel dat aan je partner. Je kan ook op een ­andere manier en in een andere vorm “aanwezig” tijdens de seks. Dat kan door bijvoorbeeld iets cadeau te doen, zoals porno of een nieuw seksspeeltje. Maak jullie beleving speels en bespreekbaar, en haal die uit de spanningshoek. Op die manier is het toch een gedeeld verhaal, zonder dat de zwangere actief deelneemt. Je kan ook standjes uitproberen waar jullie je allebei goed bij voelen. Doggystyle of lepeltje-lepeltje zijn daarbij erg geliefde posities. Het is vaak zoeken naar een manier die voor jullie als koppel werkt, maar hoe tof is het als je na al die tijd samen een heel nieuw avontuur mag aangaan? Wees daar niet bang voor. Maak het leuk en ga ­samen lekker op ontdekking.”

Ik voel me de laatste weken wel puisterig, opgezwollen en onaantrekkelijk. M’n buik blijft maar uitdijen en ik waggel winderig door het leven. Het vrijen wordt weer even on hold gezet, maar met Vanessa’s woorden in mijn achterhoofd googel ik de laatste nieuwe seksspeeltjes voor m’n vriend. ‘Wat denk je van een prostaat-massager of een voorbinddildo? En ze hebben er ook in elegant matzwart’, probeer ik nog. Zijn antwoord: “Euh… nee, ­bedankt. Ik voel me opgeblazen door het eten van de frituur. Ik zit echt vol.”’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '