Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© George Coletrain via Unsplash

Over het algemeen gaven de deelnemers aan dat mannen vaker de ontvanger van het plezier waren.

Orgasmekloof: we verkiezen nog steeds het orgasme van de man

Margo Verhasselt

Let’s talk about sex, baby! Of ja, toch over het meest geliefde eindpunt ervan: orgasmes. Onderzoek toont aan dat hetero vrouwen het minst klaarkomen. En dat probleem zou dan ook nog eens het vaakst gewoon geaccepteerd worden. Waarom vinden we het niet erg dat de ‘Big O’ bij de meeste vrouwen gewoon uitdraait op een ‘oh nee’?

Een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Social Psychological and Personality Science’ werpt licht op de orgasmekloof en waarom die gewoon geaccepteerd lijkt te worden.

‘Het grote publiek erkent dat er een orgasmekloof is tussen mannen en vrouwen. Die wordt in de eerste plaats biologisch bepaald en dus aangeboren. Maar onze studie toont aan dat socio-contextuele factoren ook een cruciale rol spelen in het begrijpen van genderongelijkheden bij seksueel genot’, legt Verena Klein, hoofdauteur van de studie uit aan PsyPost. Volgens de studie hebben mannen het gevoel dat ze meer recht hebben op een orgasme en seksueel genot an sich. Dat is een perceptie die gedeeld wordt door mannen én vrouwen.

Privilege

‘Hetzelfde mannelijke privilege dat op zoveel gebieden van ons leven doordringt – sociaal, economisch, institutioneel, cultureel – speelt ook in de slaapkamer’, klinkt het bij Klein. ‘Ik denk dat mensen denken dat mannen meer recht hebben op een orgasme en die ingesteldheid zit geworteld in de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen’, aldus Klein. ‘Het zijn de mannelijke culturele idealen die vorm geven aan de manier waarop mensen denken over seks en seks hebben, die worden geïnternaliseerd door zowel vrouwen als mannen.’

Over het algemeen gaven de deelnemers aan dat mannen vaker de ontvanger van het plezier waren en vrouwen vaker de aanbieder, ongeacht of het een langdurige relatie betrof of een relatie tussen eenmalige partners.

Plezier voor een nacht

Wat het tweede deel van het onderzoek betreft, zeiden de respondenten dat mannen meer recht hebben op een orgasme, althans tijdens een onenightstand. Tot verrassing van Klein en haar team vonden de deelnemers dan wel weer dat vrouwen meer recht hebben op een orgasme dan mannen wanneer ze een langdurige relatie hebben.

‘Bijna driekwart van de deelnemers maakt het orgasme van de man de prioriteit’, aldus de onderzoekers in het artikel. De man in de hypothetische situatie – als ze dus geen orgasme hebben – werd meer als ’teleurgesteld’, ‘gefrustreerd’, ‘onbevredigd’ en ‘beroofd’ ervaren dan de vrouw.

Wil je zelf of samen met je partner werken aan betere seks en orgasmes? We hebben heel wat tips die jullie op weg kunnen helpen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '