Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Dainis Graveris via Unsplash

'Het zorgt er ook voor dat je verlangen naar een orgasme groter wordt.'

Edging: de manier om intenser klaar te komen?

Margo Verhasselt

‘I’m on the edge of glory’, zingt Lady Gaga in een van haar hits en wat ze daarmee bedoelt, kan je eigenlijk op een paar manieren interpreteren. Aan de rand van glorie staan. Het kan wijzen op bijna een immens succes boeken of op wat er zich tussen de lakens afspeelt. Want edging is een heuse manier om je orgasme te verlengen. Onze huisseksuoloog Ina legt uit.

Laten we beginnen bij het begin. Wat is edging nu precies? Wanneer je op zoek wil gaan naar een intenser orgasme kan je proberen om je orgasme uit te stellen. ‘Je doet dit op de volgende manier’, legt Ina uit. ‘Wanneer je een hoogtepunt nadert, stop je net daarvoor met jezelf aan te raken en ga je nadien opnieuw opbouwen. Je kan zelf kiezen hoelang je een pauze wil inlassen (een paar seconden, een halfuur, …) en je kan zelf ook kiezen hoe vaak je jouw orgasme uitstelt.’

Hoe komt het dat je orgasme ‘straffer’ is wanneer je aan edging doet?

Voor sommigen maakt het uitstellen van een orgasme het orgasme intenser en aangenamer‘, legt de Ina uit. ‘Het kan er ook voor zorgen dat het verlangen naar een orgasme groter wordt. Dat komt omdat je jouw opwinding langer opbouwt. Daarnaast zijn er nog andere mogelijke voordelen. Oefenen met ‘edgen’ zorgt ervoor dat je jouw lichamelijke en seksuele responsen beter leert kennen én beter onder controle leert houden.’

Maar een garantie voor een bom van een orgasme is het niet altijd. ‘De (persoonlijke) ervaring leert me wel dat het niet altijd zo is dat edging je automatisch een intenser orgasme bezorgt. Soms kan het ook aanvoelen alsof jouw orgasme plots gewoon “verdwenen” is terwijl je ervoor wel al één of meermaals op het punt stond om klaar te komen. Niet iedereen vindt dit even leuk of maakt zoiets even intens mee. Soms kan het ook eerder teleurstellend zijn’, legt Ina uit.

Belangrijke sidenote: geen enkel orgasme voelt hetzelfde aan. Hoe intens je klaarkomt, heeft lang niet alleen te maken met de positie of de technieken die je toepast, maar ook met hoe je je op dat moment voelt, de context waarin je je bevindt, de persoon met wie je seks hebt, enzovoort. 

Solo en in duo

Je kan zowel solo als samen en zowel als man of als vrouw gaan ‘edgen’. ‘In je eentje edgen tijdens het masturberen is een goede manier om je eigen lichaam beter te leren kennen en te ondervinden wat jou opwindt’, stipt Ina aan. ‘Edgen zorgt er automatisch voor dat je gaat experimenteren en het kan zorgen voor meer zelfvertrouwen in bed.’

Eerste hulp bij edging

  • Belang van goede communicatie: maak verbaal of non-verbaal duidelijk aan jouw partner dat je bijna een hoogtepunt zal bereiken zodat deze tijdig kan stoppen. Neem even pauze en geef nadien aan wanneer je er weer klaar voor bent.
  • Wanneer je het gevoel hebt dat je het écht niet meer kan tegenhouden, laat je dan gewoon volledig gaan en geniet van jouw orgasme.

Edgen kan voordelen hebben voor mannen die last hebben van premature ejaculatie omdat de vrijpartij op die manier langer kan duren. Er bestaan enkele technieken voor mannen om een orgasme te leren uitstellen:

  • Een tweede orgasme duurt meestal langer, dus masturbeer eventueel al een keer vóór het vrijen. 
  • Mannen hebben een point of no return: het punt nét voor ze gaan klaarkomen. Leer dit punt herkennen, zodat je net ervoor kan stoppen om je opwinding te laten zakken. Dit is de stop-startmethode. Je kan hier op oefenen tijdens het masturberen.
  • Een andere methode is om met je vingers net onder de eikel te duwen. Dit zorgt ervoor dat je opwinding zal dalen. 
  • Ten eerste is het belangrijk dat je je eigen lichaam goed kent. Om te ‘egden’ moet je goed kunnen inschatten wanneer je een hoogtepunt nadert. Je moet bij jezelf kunnen herkennen hoe het moment vlak voor een orgasme aanvoelt. Het is dus belangrijk om het juiste moment op te zoeken zodat je nog “terug kan” (en het orgasme nog kan tegenhouden).
  • Oefen iets minder druk uit als je voelt dat je orgasme dichter komt
  • Elke vrouw is anders, dus niet elke vrouw vindt dit leuk. 
  • Seks moet in de eerste plaats ontspannend zijn!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '