Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Foto: Shutterstock

Het doet pijn, maar je overleeft het sowieso wel!

Zo overleef je een break-up met je beste vriend(in)

Een break-up met je beste vriend(in) kan nog pijnlijker zijn dan een breuk met je lief. Je bff ken je waarschijnlijk al superlang en jullie waren ooit twee handen op een buik. Toch gebeurt het soms dat ook besties uit elkaar groeien. Maar hoe overleef je dat?


Een van de moeilijkste dingen van een break-up met je bff is dat je er niet over kan praten met je bestie. Plots heb je het gevoel dat je er weer helemaal alleen voor staat, terwijl dat natuurlijk niet het geval is. Over een breuk met hem/haar geraken is lastig en zeker niet vanzelfsprekend, maar wij zijn er om je te helpen!

1. Blijf kalm.


Een ruzie tussen twee vriend(inn)en kan al snel uitdraaien op drama. Je bent waarschijnlijk heel boos op elkaar en wil hem/haar dat ook laten voelen. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, doe het niet. Hoe meer ruzie jullie maken, hoe meer je jezelf uiteindelijk zal kwetsen. Het is beter om elkaar te mijden tot de storm is gaan liggen. Daagt hij/zij je uit? Negeer hem/haar dan gewoon en ga niet in op het kinderachtige gedrag.

 2. Zoek niet meteen closure.


Het is heel normaal dat je het wil uitpraten met je bestie. Het is moeilijk om iets te accepteren zonder een precieze reden gekregen te hebben, maar forceer geen gesprek. Als jullie allebei nog gekwetst zijn, is er een grote kans dat er harde woorden vallen. Wacht liever tot de ruzie wat bedaard is voor jullie het gesprek hebben dat jullie vriendschap al dan niet volledig afsluit.

3. Omring je (virtueel) met leuke mensen.


Nee, het is geen goed idee om meteen al op zoek te gaan naar een plaatsvervangende bff, maar je hebt vast nog andere vriend(inn)en met wie je vaak mee optrekt. Ga samen wandelen of FaceTime en vertel eerlijk wat er gebeurd is. Grote kans dat zij er voor je zullen zijn. Je kan ook bij je gezin je hart luchten. Ook zij zullen vast en zeker naar je luisteren.

4. Plan iets leuks.


Geef jezelf iets waar je echt naar uit kan kijken. Een namiddag online shoppen, een filmavond met je zus, buiten sporten, gaan wandelen met je hond... Je vindt vast wel iets. Het is natuurlijk ook toegestaan om eerst enkele uren op je kamer naar melige muziek te luisteren en je onder te dompelen in zelfmedelijden, maar laat dat niet te lang aanslepen. Hoe sneller je weer leuke dingen op de agenda hebt staan, hoe beter je je zal voelen.

5. Snoei in je sociale media. 


Deze stap is de moeilijkste van allemaal, maar is broodnodig. Als je elke keer dat je Facebook of Instagram opent, die foto van jullie tweetjes ziet, zal dat toch alleen maar kwetsen. Je verwijdert dus maar beter de afbeeldingen die je te veel doen denken aan jullie vriendschap. Het is niet meteen nodig om hem/haar te verwijderen of te blokkeren, maar als je merkt dat hij/zij je online uitdaagt, kan je daar natuurlijk wel voor kiezen. Je moet doen wat je het beste lijkt.

6. Ontmoet nieuwe mensen.


Het is niet altijd makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen, zeker niet in deze tijden, maar het kan je wel helpen over je break-up te raken. Start bijvoorbeeld een gesprek met iemand die je al lang volgt op Instagram. Het is niet de bedoeling dat je op zoek gaat naar vervanging voor je ex-bestie, maar het is altijd leuk om contact te hebben met fijne mensen.

7. Laat jezelf toe om verdrietig te zijn.


Het is meer dan oké om triest te zijn over het feit dat jullie niet langer samen door één deur kunnen. Je hoeft echt niet te doen alsof het je niets kan schelen. Laat die tranen af en toe eens lopen, want dat lucht op. Een breuk met je beste vriend(in) lijkt op veel vlakken op die met je lief, en dan is het ook niet meer dan normaal dat je huilt. Bedenk wel dat er een reden is voor jullie breuk en dat het waarschijnlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn was.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '