Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Uit onderzoek van Ifop is gebleken dat de kloof tussen mannen en vrouwen nog steeds heel groot is.

VERRASSEND: 75% van de vrouwen doet meer in het huishouden dan hun mannelijke partner

Jolien Meremans

Anno 2019 is het tijdperk van de vrouw die er in het huishouden alleen voor staat voorbij, of dat denken we toch. Ondanks de emancipatie van de vrouw, blijkt uit een nieuw onderzoek dat 75% van de vrouwen nog steeds meer doet in het huishouden dan hun mannelijke partner.


We doen er alles aan om de kloof tussen mannen en vrouwen zo klein mogelijk te maken, maar we hebben nog een lange weg af te leggen. Dat beseffen we zelf ook wel en benadrukt nu ook een nieuw onderzoek van Ifop. Zij vroegen meer dan 5.000 vrouwen uit vijf verschillende Europese landen (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Engeland) naar hun huishoudelijke taken en de verdeling daarvan.

1000 euro


Wat bleek? Vooral in Italië moeten de vrouwen nog steeds meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun (mannelijke) partner. Volgens de studie kan dat verklaard worden door het typische machogedrag dat er nog steeds diepgeworteld is in de samenleving, maar over het algemeen is er in heel Europa nog wat werk aan de winkel. Een Europese vrouw zou binnenshuis gemiddeld zo’n 75% actiever zijn dan haar mannelijke partner.

Vooral vrouwen die een inkomen van minder dan 1000 euro per maand hebben zouden hun loon willen compenseren door na de werkuren nog thuis aan het werk te gaan. Nochtans zijn zowel mannen als vrouwen bereid om de huishoudelijke taken eerlijker te verdelen, al wordt er wel nog steeds over gediscussieerd. 42% van de mannen durft al eens aan te geven dat hij soms iets te snel klaagt over de taken die hij moeten uitvoeren.

Wasmachine en kookplaat


Uit de studie blijkt nochtans dat mannen vaak wél bereid zijn om te helpen, maar de reflex om op eigen houtje eens iets te doen vaak gewoon zoek is. 75% van de vrouwen gaf namelijk aan dat hun man de vuilniszakken zonder mopperen buitenzet en 60% van de mannen doet ook zonder problemen de afwas als hun vrouw dat vraagt. De grootste vijand van onze partner? De strijk, want 73% van de mannen weigert die te doen. En eerlijk? Als het daar bij blijft, valt dat heel goed mee, toch?

Koppels die jonger zijn dan 30 jaar hebben minder moeite met de verdeling van de taken en hebben de neiging om de kloof tussen mannen en vrouwen (onbewust) te verkleinen. ‘Amper’ 30% van hen zou het niet altijd eens zijn met de taken die ze op zich moeten nemen.

Tot slot vroegen de onderzoekers ook naar wie de huishoudelijke producten aankoopt. En ook dat blijken de meeste vrouwen anno 2019 nog steeds voor hun rekening te nemen. 73% van de vrouwen koopt zonder haar man een wasmachine, 71% een stofzuiger en maar liefst 60% zou zelf naar de elektrowinkel rijden om een nieuwe kookplaat of vaastwasmachine aan te schaffen. Van een strong and independent woman gesproken!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '