Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Vragen als 'ben ik echt verliefd?', 'is een toekomst mogelijk?' of 'heeft hij/zij een relatie met iemand anders?' zijn dagelijkse kost.

Relatie OCS: wanneer over je relatie piekeren obsessief wordt

Iedereen heeft wel eens twijfels over zijn of haar relatie. Maar voor sommigen overheerst het hun hele leven. Als je aan bijna niets anders meer kan denken dan die twijfels, is het goed mogelijk dat je aan relatie OCS lijdt. Maar wat is dat precies?

Er zijn zo van die liefdesverhalen die over roosjes en van een leien dakje lopen, waarin geen vuiltje aan de lucht is, behalve dingen als een afwasmachine niet uitruimen. Al is dat eerder een uitzondering op de regel en maken de meeste koppels zich wel eens zorgen. Daar is niets mis mee, zolang het geen obsessie is. Want dan lijdt je misschien aan relatie OCS.

OCS, obsessief-compulsieve stoornis, wordt vaak geassocieerd met specifieke handelingen, zoals vijftien keer controleren of de deur dicht is of twee keer per dag de badkamer kuisen. Maar dat zijn slechts twee voorbeelden van de vele vormen die de stoornis kan aannemen. Ook als je een relatie met iemand hebt, kan het een vorm van OCS zijn als je voortdurend geplaagd wordt door twijfels en zorgen. Het is zeer waarschijnlijk dat het probleem dan ook elders ligt dan bij de relatie zelf.

Angst is verderfelijk

Laten we even iets duidelijk maken: het is heel normaal dat je twijfels hebt als je een relatie met iemand hebt. Het laat ons toe ons geluk, ons welzijn en de toekomst die we ons met de andere persoon voorstellen, in vraag te stellen. Twijfels kunnen dus van tijd tot tijd rijzen om de relatie bij te stellen, opnieuw in evenwicht te brengen of zo nodig te revalueren. Wanneer die vragen en twijfels de overhand krijgen en obsessief worden, kan je je daar echt heel slecht door gaan voelen. Naar verloop van tijd gaan die zorgen dan over alles: van jouw gevoelens over die van je partner, tot jullie toekomst samen.

Gelukkig zijn er wel bepaalde symptomen die je kunnen waarschuwen voor de aanwezigheid van OCS. In het bijzonder, als je algemeen heel angstig bent, is het mogelijk dat je een angststoornis hebt. Angst is verderfelijk omdat het altijd op zoek is naar een manier om zich uit te drukken en zich dan vestigt op een specifiek iets. In sommige gevallen is het de deurknop (die je dan niet met blote handen mag vastnemen), in andere gevallen is het de relatie. En dat laatste komt zelfs voor als alles goed gaat met jou en je partner.

In het geval van OCS zijn vragen als ‘ben ik echt verliefd?’, ‘is een toekomst mogelijk?’ of ‘heeft hij/zij een relatie met iemand anders?’ dagelijkse kost.

Heb jij er zelf last van?

Als je de volgende punten herkent, bestaat de kans dat je zelf ook aan OCS lijdt.

  • Opdringerige gedachten maken deel uit van je dagelijkse leven.
  • Je denkt vaak na over je gevoelens en je relatie.
  • Je hebt vaak last van ongecontroleerde reacties zoals angstaanvallen of tranen.
  • Je hebt de neiging je partner af te wijzen zonder duidelijke reden.
  • Je zoekt naar redenen waarom de relatie zou moeten eindigen.
  • Je hebt niet langer het gevoel dat je jezelf onder controle hebt.
  • Je hebt de neiging om weg te lopen van verplichtingen als het serieus wordt.
  • Je vergelijkt je relatie met die van anderen.
  • Je leest veel om jezelf gerust te stellen over liefde en relaties.
  • Je hebt de steun van je naasten nodig om gerustgesteld te worden.

Raak echter niet in paniek als je je net realiseert dat je angst zich inderdaad op deze manier manifesteert. Je ervan bewust worden is een zeer positieve stap voor de toekomst, want het is de eerste stap in het reguleren van je emoties. Aarzel vooral ook niet om met een psycholoog te gaan praten, zelfzorg is ook voor je mentale gezondheid zorgen! Is dat nieuw voor jou? Hier zijn zes dingen waaraan je je kan verwachten wanneer je voor de eerste keer met een psycholoog gaat praten.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '