Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

'Succesvol voor een plant zorgen, toont dat je volwassen en verantwoordelijk bent.'

WEETJE: planten hebben maakt van je een beter lief

Annelies Hart

Er zijn veel dingen die je kan doen om meer in de smaak te vallen bij potentiële datingpartners, maar bij deze manier had je vast nog niet stilgestaan. Het is namelijk gebleken dat kamerplanten je aantrekkelijker maken en van jou zelfs een beter lief zouden kunnen maken. Wil je de ware vinden? Haal dan maar vast een paar groene vrienden in huis.

Als je je op een datingapp aanmeldt, is er altijd een grote vraag: wat moet je in godsnaam in die bio schrijven? Een volledige tekst kunnen we niet maken, maar een tip kunnen we je wel meegeven: planten. In oktober 2021 ondervroeg een Amerikaans onderzoeksbureau 1111 plant parents tussen de 18 en de 68 jaar. Van die ondervraagden zei 63 % dat ze hun plantencollectie tijdens de pandemie stevig hadden uitgebreid en 35 % verklaarde dat ze iemand die zelf kamerplanten houdt als veel aantrekkelijker beschouwen.

Datingapps vonden die enquête zo interessant dat ze zelf eens op onderzoek uitgingen. En ja hoor: een onderzoeker bij Tinder ontdekte dat de termen plant mom en plant dad zo’n 15 tot 30 % vaker voorkwamen in bio’s dan een jaar geleden. Op Bumble was ‘tuinieren’ een van de top tien interesses van de Gen Z- en millennialgebruikers in december 2021. En bij Hinge was 62 % van de gebruikers die ‘planten’ in hun profiel vermelden tussen de 20 en 29 jaar.

De cijfers liegen er dus niet om: millennials en Gen-Z’ers hebben een grote liefde voor hun groene huisgenoten en gaan op datingapps op zoek naar even gepassioneerde plant parents. Maar wat maakt plantenliefhebbers dan zo aantrekkelijk?

Hoe je planten verzorgt zegt veel over jezelf

Het houden en verzorgen van kamerplanten gaat vaak over zoveel meer dan louter looks. Het kan zelfs een indicator zijn voor hoe je je in relaties gedraagt. ‘Het succesvol verzorgen van planten is een indirect signaal aan potentiële partners’, legt relatietherapeut Claudia Johnson uit op website Elite Daily. ‘Je toont ermee dat je volwassen, zelfstandig en open bent. Het wil ook zeggen dat je je kwetsbaarheid kan tonen en zien, respect hebt voor levende wezens en dat je graag voor iets/iemand zorgt.’

Planten zijn goed voor jou én je relatie

Planten verzorgen en tijd doorbrengen in of met natuur, kan je stemming verbeteren, stress verminderen en algehele welzijn bevorderen‘, aldus Johnson. ‘En iemand die beter in zijn/haar vel zit, zal zich ook beter voelen in een relatie.’

Plant lovers zijn bereid aan zichzelf te werken

Voor veel mensen is er niets sexyer dan iemand die durft toegeven dat hij/zij fout is. Voor planten zorgen is nu eenmaal niet zo simpel, dus je kan je verwachten aan een paar gefaalde pogingen voor je eindelijk doorhebt hoe je die monstera kan laten stralen. Dus iemand die dat trial and error-proces durft te doorlopen, zal tijdens een relatie ook meer bereid zijn om te luisteren en te werken aan zichzelf.

Planten zijn de nieuwe huisdieren

Pew Research Center in de Verenigde Staten kwam in mei 2020 met een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat millennials minder vaak een eigen gezin stichten dan vorige generaties in dezelfde levensfase. Iets meer dan de helft van de millennialvrouwen was op dat moment al mama geworden, vergeleken met 62 % van de Gen X-vrouwen en 64 % van de boomervrouwen die tussen de 22 en 37 jaar moeder waren. De belangrijkste reden om een gezin uit te stellen was (het gebrek aan) geld.

Millennials en Gen-Z’ers gaan dus op zoek naar andere manieren om hun ‘gezin’ compleet te maken. Waar dat eerst huisdieren waren, zijn dat nu vaak kamerplanten geworden. En met zoveel jonge plantenliefhebbers die hun groene vingers delen op sociale media en datingapps, is het niet meer dan normaal dat veel romances voortkomen uit die gedeelde passie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '