Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

'Liefde is niet goed doordacht, het wordt strikt geleid vanuit emotionele regulatie.'

Hoe kan iemand na een relatie opnieuw supersnel verliefd worden?

Margo Verhasselt

Van Kanye West die zowat alles op Instagram post over zijn gefaald huwelijk tot Taylor Swift die prijs na prijs scoort met haar breakup albums: er is niet per se een goede of slechte manier om met een relatiebreuk om te gaan. Maar zien dat jouw vorige liefde na erg korte tijd al opnieuw samen is met iemand nieuw, dan kan dat pijn doen. (We kijken naar jou Ye). Hoe kan het dat sommigen zo snel over een hele relatie geraken?

Sommige mensen kunnen echt snel verder na een relatiebreuk. Uit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology, blijkt zelfs dat de meeste mensen na ongeveer drie maanden over liefdesverdriet heen zijn. Volgens relatietherapeute Kim Egel, zijn de duur en de intensiteit van de relatie vaak belangrijke factoren die bepalen hoe lang het duurt voor iemand ‘genezen’ is. Als jullie een hechte familie hebben, of dezelfde vrienden, kan het moeilijker zijn om volledig afstand te nemen.

‘De genezingstijd is heel persoonlijk en uniek voor de specifieke relatiedynamiek’, zegt Egel daarover aan Bustle. ‘Als de relatie bijvoorbeeld ongezond was, kan het langer duren om de emoties te verwerken die bij zo’n relatie horen.’

Het is misschien een open deur intrappen, maar er is een verschil tussen iemand nieuw daten en daadwerkelijk verliefd op die persoon zijn. Het is ook niet schokkend dat sommige mensen een nieuwe relatie aangaan om over iemand anders te geraken. En dat krijgt een naam: een rebound.

Maar het kan behoorlijk verrassend zijn om iemand te horen zeggen dat ze al zo snel weer verliefd zijn geworden. Volgens deskundigen is het wel zeker mogelijk. We sommen enkele van de redenen op.

Ze waren emotioneel al over de relatie

Het is makkelijker om verliefd te worden op iemand nieuw als je in de eerste plaats niet zo verliefd was op je ex. ‘Er zijn veel relaties waarbij de ene partner het serieuzer meent dan de andere’, stelt Kate MacLean, relatie-expert bij Plenty of Fish. ‘De minder serieuze partner had waarschijnlijk ‘een voet buiten de deur’ en was klaar om verder te gaan.’

Mensen beëindigen een relatie niet zomaar uit het niets. Het kan soms weken of maanden duren voordat ze beseffen dat ze er eindelijk genoeg van hebben. Mensen beginnen meestal uit de relatie te stappen zodra de gedachte om het uit te maken in hun hoofd opkomt.

Ze staan erg open voor liefde

Wanneer iemand zo snel na een relatiebreuk weer verliefd wordt, is het makkelijk om te denken dat ze dat doen om een leegte op te vullen. Maar zoals Shannon Battle, een gediplomeerd professioneel counselor aan Bustle vertelt, is dat niet altijd waar. ‘Liefde is niet goed doordacht, het wordt strikt geleid vanuit emotionele regulatie. Mensen die meer emotioneel reageren op situaties kunnen daadwerkelijke gevoelens van liefde gebruiken om hun gekwetstheid te compenseren.’

Kort na een relatiebreuk is het normaal om je een tijdje af te willen sluiten voor de liefde. Maar volgens Battle zijn er mensen die dat niet doen. ‘Zij hebben geen grenzen met deze emotie en geven hem vrijelijk aan anderen, omdat ze veel waarde hechten aan intimiteit en verbinding in relaties.’ Als je echt openstaat voor het geven en ontvangen van liefde, is het makkelijk om weer verliefd te worden.

Ze hebben de ‘juiste’ gevonden

‘Liefde werkt heel mysterieus’, zegt Egel. ‘En soms komt de juiste persoon langs op een heel interessant moment, en dat kan vlak na een relatiebreuk zijn.’ Wanneer het bovendien op liefde aankomt, zijn er geen regels. Dat iemand meteen verliefd is geworden, betekent niet dat hij is vreemdgegaan, niet van zijn ex heeft gehouden of dat zijn vorige relatie geen betekenis voor hem heeft gehad. Het betekent gewoon dat ze toevallig een goede match hebben gevonden kort na een breuk.

Maar zelfs als dat het geval is, is het nog steeds belangrijk voor die persoon om de tijd te nemen om hun gevoelens over de breuk te verwerken, om een gevoel van afsluiting te krijgen. Op die manier kunnen ze verder gaan en hun nieuwe relatie goed beginnen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '