Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
heart-break pijn
© Unsplash

‘Afwijzing in de liefde en emotionele pijn worden in hetzelfde deel van de hersenen verwerkt als fysieke pijn.'

AHA: daarom ervaar je ook fysieke pijn na een break-up

Annelies Hart

Iedereen die al eens een break-up heeft moeten verwerken, kan het beamen: liefdesbreuken doen ontzettend veel pijn. Zoveel zelfs dat sommigen er fysiek last van hebben. Dit is waarom je ook lichamelijk kan lijden onder liefdesverdriet.

Hoe graag we het ook zouden vermijden: iedereen heeft weleens een gebroken hart. Een relatie die afspringt is emotioneel heel zwaar om te dragen. Verdriet, woede, angst, gemis… Het zijn allemaal gevoelens die direct in verband staan met je heartbreak. Maar de pijn beperkt zich niet tot het psychologische gedeelte. Veel mensen die ongeluk ervaren in de liefde hebben daar namelijk ook fysiek last van.

Volgens neurowetenschapper Alice Gray kan afwijzing in de liefde heel traumatisch zijn voor onze hersenen, omdat mensen sociale dieren zijn en gemaakt zijn om emotionele banden met anderen te leggen. ‘Afwijzing in de liefde en emotionele pijn worden in hetzelfde deel van de hersenen verwerkt als fysieke pijn’, aldus de expert. ‘Dat is dus waarom je ook fysiek pijn kan hebben als het emotioneel niet goed met je gaat.’

Hormonen en afkickverschijnselen

Ook je hormonenhuishouding verandert als je plots weer single bent. ‘Na een liefdesbreuk komen stresshormonen zoals cortisol vrij. Die hormonen brengen veranderingen teweeg in onze bloedstroom, waardoor ze invloed hebben op onze spieren. Ook je immuunsysteem wordt aangetast als je stresshormonen de hoogte in schieten’, legt Gray uit.

Maar dat is niet het enige, want als je echt verliefd bent zijn er nog een paar andere hormonen die ervoor zorgen dat de andere persoon bijna als een drug gaat aanvoelen. Je raakt in zekere zin ‘verslaafd’ aan je partner, en afkicken is dan natuurlijk erg lastig. ‘Liefde en relaties geven ons een regelmatige bron van feelgood-hormonen. Fysieke aanraking, qualitytime, seks en verbinding zorgen ervoor dat dopamine en serotonine vrijkomen in onze hersenen.’

De twee chemische stoffen zijn dezelfde die vrijkomen wanneer we iets lekkers eten, iets doen waar we van genieten en zelfs wanneer we bepaalde drugs gebruiken. Dus als die plotseling stoppen – zoals bij een relatiebreuk – komen we in ontwenning. En afkicken kan jammer genoeg gepaard gaan met wat fysieke pijn of kwaaltjes.

Goed omringen

Valt het te voorkomen? Nee, jammer genoeg niet. Maar hoe meer je luistert naar je lichaam, hoe beter. ‘Omring jezelf met vrienden en familie en doe dingen die je leuk vindt, want dat helpt om de dopamine- en serotoninedoses terug op peil te brengen’, legt Gray uit.

Dus de volgende keer dat je maag begint te klagen of je spieren niet willen meewerken wanneer je hart gebroken werd, geen paniek: het is volkomen normaal! Liefdesverdriet is iets waar iedereen in zijn leven eens door moet en het beste wat je kan doen, is lief zijn voor jezelf.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '