Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Daria Nepriakhina via Unsplash

Het kan het begin zijn van iets moois, maar toch zijn er ook veel risico's aan verbonden.

7 dingen die je zeker moet doen voor je afspreekt met je online crush

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Afspreken met iemand die je online hebt leren kennen, kan héééél gevaarlijk zijn. Je moet dus opletten. Toch is het anno 2019 begrijpelijk dat je ’t wil doen. Een groot deel van ons leven speelt zich online af, dus waarom zouden we geen vrienden kunnen maken of zelfs verliefd worden op het internet, toch? Het kan riskant zijn, maar het kan ook net heel positief uitdraaien. Om zeker te zijn dat je afspraakje goed uitdraait, bekijk je best eerst deze tips.

Catfish?


Tegenwoordig is het niet meer zo gek om iemand te leren kennen op social media. De afgelopen jaren zijn al veel relaties en vriendschappen ontstaan dankzij het internet. Dat is heel spannend en kan het begin zijn van iets moois, maar toch zijn hier ook veel risico’s aan verbonden. Mensen hebben niet altijd even goede bedoelingen en online kan een persoon zich als iemand volledig anders – ander geslacht, leeftijd, naam, foto – voordoen. Je kent misschien wel het programma ‘Catfish’ op MTV? Dat wil jij niet meemaken, toch? Voorzichtig zijn is dus de boodschap! Wij geven enkele tips hoe je veilig kan omgaan met zo’n situatie.

Waar je op moet letten voor je met iemand afspreekt

1. Kies zorgvuldig de online plek waar je mensen ontmoet


Als je op een of ander random forum met mensen chat, zal dat vaak niet zo positief uitdraaien. Kies voor een veiligere omgeving, zoals Facebook. Dat wil niet zeggen dat er niets kan mislopen, maar het is wel beter dan een chatroom waar iedereen op kan. Denk ook na voor je zomaar elk vriendschapsverzoek op Facebook accepteert. Als je die persoon nog nooit hebt gezien of van gehoord, hij/zij geen gemeenschappelijke vrienden heeft en niet uit je buurt is, waarom wil hij/zij dan vrienden met je worden op Facebook? Beetje raar.

2. Analyseer de informatie die je van de andere persoon krijgt


Vertelt je online buddy enkel oppervlakkige dingen en niets persoonlijks? Of klinken de dingen die hij of zij vertelt ongeloofwaardig? Of is er amper bewijs van die persoon online? Dat zijn alarmerende signalen en vaak heb je dan te maken met iemand die niet oprecht is!

3. Vraag om een live-videogesprek


Op die manier kan je checken of die persoon wel is wie hij of zij zegt. De term catfishing wordt gebruikt bij mensen die zich als iemand anders voordoen. Dat wil zeggen een valse naam en een valse foto. Via een videogesprek heb je bewijs dat het echt wel de persoon van op de profielfoto is.

4. Geef geen verkeerde signalen


We weten dat het spannend is om iemand te leren kennen die interesse heeft in jou. Zeker als het een potentieel vriendje is. En net omdat het online is, gaat alles veel gemakkelijker. Zoals bijvoorbeeld pikante berichtjes of foto’s versturen. Weet dat dit ten eerste heel gevaarlijk is, omdat die foto’s kunnen verspreid worden. Je doet dit dus beter gewoon niet. Wil je het toch doen? Zorg dan dat je niet herkenbaar bent op de foto!

Denk ook aan de gevolgen die het kan hebben als jullie elkaar in het echt ontmoeten. Zo’n berichten kunnen namelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Opletten dus.

Denk je nog steeds dat je chatvriend(in) betrouwbaar is, dan kan je ermee afspreken, maar denk dan zeker aan volgende dingen.

5. Neem een vriend(in) mee naar je afspraak


Bij een eerste ontmoeting is dit het veiligste. Zo is er iemand bij je als het misloopt of als die persoon fake blijft te zijn. Wil je dit echt niet? Zorg dan dat je ouders of toch zeker je vrienden weten waar je bent en met wie! Laat ook weten wanneer je thuis zal zijn.

6. Spreek overdag af op een openbare plek


Het slimste is om gewoon ergens af te spreken waar veel mensen rondlopen. Zoals in een tearoom, op een grote markt, in een winkelcentrum. Spreek zeker niet af bij hem/haar thuis! Dat is het gevaarlijkste wat je kan doen.

7. Durf nee zeggen


Als je elkaar ontmoet en je vindt iets niet leuk, durf dan duidelijk nee te zeggen. Voel je je niet op je gemak, ga dan weg. No big deal! Je bent die persoon niets verschuldigd.

Zo, hopelijk volgen jullie onze raad op en girls, be careful!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '