Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Je leest het goed!

BEWEZEN: je lichaam voelt het wanneer je de ware liefde hebt gevonden en wel zó

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist
‘When you know, you know’, zegt men weleens. Maar hoe weet je nu écht of je lief de ware is? Wel, volgens onderzoek voelt je lichaam het aan wanneer je je prins(es) op het witte paard hebt gevonden. Say whuuut?!


 

It’s all in the genes


Het Britse natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde onlangs een studie die beweert dat je lichaam het aanvoelt wanneer je Mr. of Mrs. Right tegen het lijf bent gelopen. Het zou allemaal te maken hebben met je genen en je weerstand. 

Hoe dat komt? Wel, ieder persoon heeft zijn eigen unieke HLA oftewel humaan leukocytenantigeen. Deze antigenen komen – buiten de rode bloedcellen – in elke lichaamscel voor en vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze helpen het lichaam namelijk bepalen welke cellen van je eigen lichaam zijn en welke virussen en bacteriën.

Tijdens de studie werd het HLA onderzocht van zo’n 250 koppels. Wat bleek nu? De paren van wie de HLA-‘indeling’ sterk verschilde, voelden een sterkere aantrekkingskracht.

Nog een grappig weetje: de onderzoekers ontdekten ook de reden waarom we vaak vinden dat ons lief zo lekker ruikt. Hoe groter het verschil tussen de HLA-complexen, hoe groter de kans dat partners aangaven elkaars geur fijn te vinden. Het ligt dus niet zozeer aan zijn of haar parfum (da’s alweer een kerstcadeau uitgespaard).

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '