Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Foto: Unsplash

Herkenbaar? Of net helemaal niet?

AHA: daarom heb je dus meer zin in seks tijdens je maandstonden

Bij sommigen is het ondenkbaar om seks te hebben tijdens je maandstonden, terwijl daar helemaal niets mis mee is. Meer nog, vrouwen zouden zelfs meer zin hebben tijdens de tijd van de maand. Herken je het? Jij bent niet alleen én er is een logische verklaring voor.


Je dacht misschien dat het aan jou lag, maar het is blijkbaar doodnormaal om plots heel veel zin te hebben in seks terwijl je je regels hebt. Ondanks die miserabele krampen en dat venijnige humeur kan je op bepaalde momenten maar aan één ding denken. Klinkt niet erg logisch, maar dat is het wel. Je hormonen staan namelijk op hun kop en dat kan zich uiten in een extra hoog libido.

Oestrogeen en progesteron


Oestrogeen en progesteron zijn twee belangrijke hormonen die voor, tijdens en na onze maandstonden flink schommelen. Oestrogeen draagt bij tot een hoog libido en zin in seks, terwijl progesteron het libido eerder onderdrukt. Dr. Nan Wise legt uit aan Women’s Health wat er precies met die hormonen gebeurt. ‘Voordat we onze maandstonden krijgen, bereiken beide hormonen een piek en net voor je je regels krijgt crashen ze. In het begin van je menstruatie begint de hoeveelheid oestrogeen opnieuw te stijgen. De hoeveelheid progesteron is dan weer op haar laagst tijdens en na je regels.’ Dat wil dus zeggen dat je libido flink de hoogte in kan gaan tijdens die ene week.

Los van onze actieve of niet zo actieve hormonen zijn er natuurlijk ook andere factoren die ons libido mee bepalen, zoals bijvoorbeeld voeding. Vergeet niet dat chocolade een afrodisiacum is dat dus je zin in seks bevordert. En wat eten we net extra graag tijdens onze menstruatie? Inderdaad ja, chocolade.

Orgasme als medicijn


Seks of masturberen tijdens je maandstonden heeft zo z’n voordelen. Een orgasme helpt immers om stress en spanningen te verminderen en kan dus weleens de oplossing zijn voor die hevige krampen en rugpijn. Toch wijst Dr. Nan Wise erop dat het ook compleet normaal is als je helemààl geen zin hebt in seks tijdens je regels. ‘Voor sommige vrouwen is seks een ontspannende afleiding, terwijl het voor anderen dan weer het allerlaatste is waaraan ze kunnen denken wanneer ze bloeden en krampen hebben.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '