Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

4. Als je de deur op een kier laat staan, is de kans groot dat de andere persoon met hoop blijft zitten.

Afwijzen voor beginners: deze 5 tips maken het minder moeilijk

Annelies Hart

Afgewezen worden is nooit leuk, maar zelf iemand afwijzen staat meestal ook niet op je lijst van favoriete bezigheden. Het laatste wat je namelijk wil is de persoon die gek van je is, kwetsen. You’re just not that into them, maar hoe maak je dat op een goede manier duidelijk?

Als je aan het daten bent hoop je meestal op een paar dingen: dat de persoon in kwestie gek op je is, en jij op hem/haar/hen. Maar wat als deel één wel klopt, maar jouw eigen gevoelens achterblijven? Dan is het best om niet te lang te wachten en je datingpartner af te wijzen. Makkelijk is het niet, zeker voor de people pleasers onder ons, maar er zijn wel degelijk een paar tips voor zij die het écht te moeilijk vinden.

Hou het simpel

In scenario’s waarin iemand jou eerst benadert of je slechts een casual date of twee hebt gehad, is het beter om meteen ter zake te komen. Je beste optie? Kort, duidelijk en vriendelijk laten weten dat jullie happily ever after niet in de sterren geschreven staat.

‘Tact en eerlijkheid zijn het belangrijkst wanneer je iemand afwijst’, vertelde datingcoach Erika Ettin aan website Elite Daily. ‘Hoewel iemand dan misschien teleurgesteld is dat je niet meer op date wil, kan hij/zij niet echt boos op je zijn omdat je wel meteen eerlijk bent geweest over je gevoelens.’

Klaar en duidelijk

Als je iemand vertelt dat je niet geïnteresseerd bent, is dat altijd een beetje een deuk in zijn/haar ego. Draai dus vooral niet rond de pot en wees klaar en duidelijk. Vertel hem/haar/hen dat je niet geïnteresseerd bent, zonder er doekjes om te winden. ‘Als je iemand waarmee je casual date wilt vertellen dat je er een punt achter wilt zetten, wees dan niet bang om direct te zijn. De relatie is nog niet serieus, dus je hoeft er geen lange uitleg aan vast te hangen. Dat maakt de situatie alleen maar pijnlijker.’

Niet te persoonlijk

Een van de beste manieren om iemand vriendelijk af te wijzen is door te vermijden dat je hem/haar/hen de schuld geeft. Het is prima om gewoon te zeggen dat je denkt dat jullie niet bij elkaar passen. Als je datingpartner dan wel om wat meer details vraagt, kan je die alsnog geven. Maar iemands kleine kantjes bovenhalen als reden van de breuk na een paar casual dates, is nooit een goed plan.

Sluit de deur volledig

Iemand afwijzen is moeilijk en om het makkelijker te maken, houden veel mensen het vaag. Alleen kan dat net voor nog meer verwarring en pijn zorgen. Als je de deur op een kier laat staan, is de kans groot dat de andere persoon met hoop blijft zitten. Gewoon zeggen dat je ‘al andere plannen hebt’, in de hoop dat hij/zij/hen de hint gaat snappen dat je niet meer op date wil, zal niet werken. Het is all the way, of no way.

Behandel hem/haar/hen zoals je zelf behandeld wil worden

De gouden regel in het leven: behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden. Soms kan het je helpen om jezelf even in de schoenen van je datingpartner te zetten voor je de beslissing maakt om hem/haar/hen af te wijzen of aan het lijntje te houden. Hoe zou jij je voelen als iemand excuses blijft verzinnen om niet af te spreken, in plaats van kortweg te zeggen dat hij/zij/hen niet geïnteresseerd is? Lijkt best wreed, niet?

Als je het moeilijk vindt om je in te leven, schaam je dan zeker niet om het gesprek even te oefenen met een vriend of een vriendin. Alle hulp is welkom!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '