Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shiny Diamond, Pexels.

Het goede nieuws is dat je het kan voorkomen.

Dit is waarom je beautyproducten soms velletjes lijken te vormen op je gezicht

Als je je huid dagelijks verzorgt is de kans groot dat je het al hebt ondervonden. Nadat je een product hebt gesmeerd lijkt het alsof er zich kleine velletjes of korrels vormen. Heel vervelend, want het lijkt alsof je huid vervelt of je kan je make-up niet mooi aanbrengen. Waaraan ligt het en wat kan je eraan doen?


Als een product lijkt te vervellen op je huid, ligt dat waarschijnlijk aan de hoeveelheid die je hebt aangebracht of de combinatie van verschillende producten. ‘Waarom heb ik dit dan bij sommige producten wel en bij andere niet’, vraag je je af? Dat ligt vooral aan de ingrediënten van de producten die je gebruikt. Vooral producten die siliconen bevatten kunnen voor dit soort ‘velletjes’ zorgen.

Siliconen worden gebruikt in beautyproducten om je huid zo zacht, glad en egaal mogelijk te doen lijken en om poriën minder zichtbaar te maken. Je vindt ze vooral terug in dagcrèmes, primers, BB- en CC-crèmes en foundations. Ze worden niet geabsorbeerd, maar vormen eerder een laagje op je huid. Als je dus te veel van zo’n product aanbrengt, kan dat laagje te dik worden en gaan afpellen. Hetzelfde gebeurt als je verschillende producten boven elkaar aanbrengt waarvan er meerdere siliconen bevatten. Hoe meer je dan smeert, hoe meer je het product weer los wrijft.

Wat doe je eraan?


Check eerst en vooral de ingrediëntenlijst van het product waarvan je vermoedt dat het de schuldige is. Je herkent het vaak onder een naam die de woorden ‘dimethicone‘ of ‘methicone‘ bevat. Er zijn nog tal van andere benamingen, maar dit zijn degene die je waarschijnlijk het vaakst zal tegenkomen. Gebruik je een product dat dit ingrediënt bevat, breng er dan niet te veel van aan en ‘duw’ het product na het smeren goed in je huid. Wacht liever wat langer vooraleer je een volgend product aanbrengt. Gebruik je meerdere producten die siliconen bevatten, dan moet je er rekening mee houden dat er altijd een kans is dat er zich velletjes zullen gaan vormen. Wees zuinig, gebruik deppende bewegingen en laat voldoende tijd tussen de verschillende stappen.

Voor- en nadelen van siliconen


Er wordt weleens gespeculeerd dat siliconen slecht zouden zijn voor onze gezondheid. Volgens de meeste dermatologen en toxicologen hoef je je hier echter geen zorgen over te maken. Zoals we al zeiden dringen siliconen doorgaans niet door in de huid, maar blijven ze aan de oppervlakte. Als je geen overgevoelige huid hebt of allergisch bent aan siliconen, is er normaal gesproken gesproken ook geen gevaar voor irritatie. Beter nog, aangezien siliconen een film vormen op je huid, helpen ze op die manier je huid ook om vocht vast te houden en langer gehydrateerd te blijven, op voorwaarde dat het product dat je gebruikt ook vochtinbrengend is.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '