Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Nike

De hidjab werd uitgetest en goedgekeurd door moslimatletes zoals Ibtihaj Muhammad en Zahra Lari.

Nike lanceert de Pro Hijab, een hoofddoek die moslima’s niet hindert bij het sporten

Vanaf vandaag is de Nike Pro Hijab te koop, een lichte, ademende sporthoofddoek die geen last vormt voor de atlete. Verschillende moslimatletes probeerden ‘m uit en op basis van hun kritiek werd de hidjab geperfectioneerd tot wat hij vandaag is. Naast een handig sportaccessoire, is de Pro Hijab volgens deze dames een inspiratie en een symbool van emancipatie.


Licht, zacht en luchtdoorlatend


Ibtihaj Muhammad, Olympisch schermkampioene, kreeg in haar carrière al zoveel gele kaarten voor een valse start dat ze de tel niet meer bijhoudt. ‘Dan verontschuldig ik me bij de scheidsrechter omdat ik hem niet heb gehoord’, vertelt ze lachend. Wanneer ze tijdens het schermen begint te zweten, wordt het weefsel van haar natte hidjab namelijk erg zwaar en stug. ‘Door de hoofddoek kon ik amper nog iets horen’, verklaart de atlete haar gelekaartprobleem.

Muhammad is een van de atletes die het prototype van de Pro Hijab mocht testen. Jarenlang had ze geen andere keuze dan een ongemakkelijke, zware hoofddoek te dragen die zich op geen enkele manier leende voor sport. Bovendien was er weinig begrip voor het feit dat ze ervoor kiest een hoofddoek te dragen tijdens het schermen. ‘Op school had ik altijd een brief bij me waarin mijn lokale imam bevestigde dat ik veilig kon sporten met mijn hoofddoek aan. Mijn coaches moesten die brief altijd bij zich hebben’, vertelt Ibithaj.

Met de opmerkingen van Muhammad en de andere atletes, die de hoofddoek nog lichter, zachter en meer luchtdoorlatend wilden, ging Nike aan de slag en ontwikkelden ze het prototype tot de sporthoofddoek die je nu kan shoppen. Maar voor de moslimatletes is de Pro Hijab meer dan alleen maar een sportaccessoire dat het hen makkelijker zal maken hun sport te beoefenen. ‘Door de Nike Pro Hijab zal er meer worden gepraat over hoofddoeken en moslimatletes. Sporten zal toegankelijker worden’, zegt Muhammad.

 

Volgens mij zal deze hoofddoek meisjes wereldwijd inspireren om hun sportdromen waar te maken.


Voor Zahra Lari, een kunstschaatster uit de Verenigde Arabische Emiraten, staat de Pro Hijab symbool voor emancipatie. ‘De Pro Hijab herinnert moslima’s eraan dat er geen rem staat op wat ze kunnen bereiken. Door Nikes bijdrage aan de moslimgemeenschap gaat voor onze atletes een langverwachte droom eindelijk in vervulling.’

De Nike Pro Hijab is nu beschikbaar in zwart en obsidiaan op nike.com en bij een beperkt aantal retailers in Europa, Noord‑Afrika, Noord‑Amerika en het Midden‑Oosten. De sporthoofddoek kost je 30 euro. Andere kleuren zijn vanaf januari beschikbaar.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '