Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Looks

Zijn borstvergrotende fyto-oestrogenen wetenschappelijk getest?

Ik ben vermagerd en mijn borsten waren niet meer stevig. Ik neem een natuurlijk voedingssupplement met fyto-oestrogenen en daardoor werden mijn borsten weer iets voller. Op de verpakking staat: ‘wetenschappelijk getest’. Is het product dan veilig? Mag ik dit vertrouwen of is het een verkoopstruc?

Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die chemisch een gelijkaardige structuur hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Fyto-oestrogenen kunnen daarom een borstvergrotend effect hebben zoals de contraceptiepil of zoals natuurlijke zwangerschapshormonen dat ook hebben. De fyto-oestrogenen die de werking van het vrouwelijk hormoon nabootsen en die gebruikt worden voor hun borstvergrotend effect, worden vooral gewonnen uit hop en granen.

Dat ze plantaardig zijn en dat er ‘wetenschappelijk getest’ op staat, is geen garantie voor hun veiligheid. Voorzichtigheid blijft geboden! Fyto-oestrogenen zijn immers geen geregistreerd geneesmiddel maar een vrij verkrijgbaar voedingssupplement. Dan zijn de producenten niet verplicht om op wetenschappelijke wijze de veiligheid van deze middelen aan te tonen. Aan de verkoop van een geneesmiddel gaan jaren onderzoek vooraf. Omdat het over een vrij nieuw product gaat dat bovendien geen geneesmiddel is, is in de medisch-wetenschappelijke literatuur niets terug te vinden over wat er gebeurt wanneer een jonge vrouw lange tijd fyto-oestrogenen inneemt. De oestrogenen die in de menopauze ingenomen worden zijn wél grootschalig medisch onderzocht en die houden duidelijk risico’s in voor de gezondheid. Wanneer de fyto-oestrogenen een zichtbaar oestrogeengebonden effect hebben, zijn de nadelen wellicht vergelijkbaar met die van deze synthetische oestrogenen. Je borstweefsel groeit omdat het meer vocht vasthoudt, maar álle weefsels in je lichaam houden dan meer vocht vast. En de fyto-oestrogenen beïnvloeden meerdere processen in je lichaam. Firma’s die voedingssupplementen produceren, hebben meestal een wetenschappelijk team maar ze werken met lagere normen. Wanneer de stof niet giftig blijkt, wordt het wetenschappelijk onderzoek afgerond. Over het gebruik ervan op lange termijn is dus niets bekend.

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '