Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jurica Koletic via unsplash

Koop een set mooie postkaartjes, speld een lintje op en/of doe vanavond een kaarsje branden.

5 dingen die jij kan doen op Werelddag Suïcidepreventie om je steun te betuigen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het is vandaag Werelddag Suïcidepreventie, een dag waarop we beseffen dat een luisterend oor oh zo belangrijk is. Hoe je vandaag iemand die kampt met suïcidegedachten, de nabestaanden van iemand die zelfmoord pleegde en alle vrijwilligers van de Zelfmoordlijn een hart onder de riem kan steken, lees je hieronder.

Doe een kaarsje branden.

Zelfmoord is een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Daarom is het niet alleen bij ons, maar ook in alle andere landen vandaag Werelddag Suïcidepreventie. Er wordt daarom wereldwijd opgeroepen om om 20 u stipt een kaarsje te doen branden en dat voor je raam te plaatsen om alle overledenen te gedenken, de nabestaanden een hart onder de riem te steken en te benadrukken dat we er zijn voor iedereen die met zelfmoordgedachten worstelt.

Speld een geel lintje op.

Om je steun aan de preventie van zelfdoding uit te dragen kan je vandaag een geel lintje opspelden. Met dat gele lintje bedank je alle vrijwilligers van de Zelfmoordlijn én toon je aan dat je vandaag dubbel zo hard denkt aan iedereen die zich niet zo goed in z’n vel voelt en kampt met zelfmoordgedachten. Via deze link kom je te weten waar je bij jou in de buurt zo’n gratis pin kan halen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Doe een online gift.

Wil jij de Zelfmoordlijn en alle vrijwilligers bedanken voor hun bewonderenswaardige inzet? Dan kan je al vanaf € 10 een online gift doen waarmee ze enorm veel kunnen verwezenlijken. Zo kost één gesprek gemiddeld € 10 en kan je er met € 20 voor zorgen dat een vrijwilliger ook thuis met behulp van een headset aan het werk kan. Goed om te weten: je donatie is voor maar liefst 45 % fiscaal aftrekbaar. Een gift doen en mooie boodschap achterlaten kan hier.

Geef je op als vrijwilliger bij de Zelfmoordlijn.

Elk jaar gaat het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) op zoek naar een 500-tal vrijwilligers die mensen met zelfmoordgedachten aan de telefoon, via de chatbox of mail willen opvangen. Van die 500 kandidaten wordt gemiddeld amper een vijfde effectief vrijwilliger. Aan welke vereisten je moet voldoen? Je moet minstens 20 jaar oud zijn, een groot inlevingsvermogen hebben, over voldoende draagkracht beschikken, discreet kunnen zijn en voldoende tijd hebben om je te kunnen engageren. ‘De kandidaat-vrijwiligers worden eerst gescreend alvorens ze aan de intensieve opleiding mogen beginnen’, aldus Kirsten Pauwels, directeur van het CPZ, eerder in De Standaard. De opleiding start met een theoretische sessie op zaterdag, waarna er negen praktijksessies volgen die je ’s avonds of overdag kan volgen. Hoe je je precies kandidaat kan stellen en wat er van jou verwacht wordt, lees je op de website van de Zelfmoordlijn.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Koop een postkaartje.

Het kan goed zijn dat iemand uit jouw omgeving het momenteel heel moeilijk heeft, maar dat je niet goed weet hoe je hem/haar op de juiste manier kan steunen. Daarom  ontwierpen Lectrr, Eva Mouton, Zaza, Niet nu Laura, Floor Denil en Phaedra Derhore mooie postkaartjes waarmee je aan iemand kan laten weten dat je aan hem/haar denkt. De kaartjes zitten gebundeld in een pakket van zes en kosten € 10 per pakket. De volledige opbrengst daarvan gaat integraal naar de Zelfmoordlijn. De postkaartjes kan je hier bestellen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '