Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Waar je op moet letten als je boodschappen doet

Het is voor velen onder ons moeilijk om te weerstaan aan koekjes of frisdrank. Maar wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten. Wil je gezonder leven? Volg deze vijf regels wanneer je boodschappen doet, en je bent al goed op weg!

1. Kleur

Zorg voor voldoende kleur in je winkelwagentje. Groenten en fruit hebben verschillende kleuren, en uit onderzoek van de Ohio State University blijkt dat de bestanddelen die groenten en fruit hun kleur geven, helpen in de strijd tegen kanker. Zo zouden rode, paarse en blauwe fruit- en groentensoorten helpen om darmkanker te bestrijden. De vitaminen en vezels in groenten en fruit geven je energie en zijn goed voor je weerstand. Kies dus voor minstens vijf soorten groenten en fruit.
 

2. Volkoren

Koolhydraten zijn niet per se slecht, als je ze met mate eet. Zorg er wel altijd voor dat je de volkoren versie neemt. Bruine rijst, volkoren pasta of volkoren brood verminderen het risico op onder andere diabetes en hartziekten, zo blijkt uit onderzoek van onder meer de Harvard School of Public Health.
 

3. Weg met frisdrank

Water, koffie en thee mag je in je winkelkarretje laden, maar laat frisdranken zo veel mogelijk links liggen. Suikervrije 'zero'-drankjes mogen ook wel, maar ze bevatten andere ingrediënten die niet zo goed zijn. Koop dus liever een paar grote en een paar kleine flessen water, zodat je elke dag minstens 1,5 liter water kan drinken thuis, onderweg en op het werk.
 

4. Minder ingrediënten

In veel producten zitten zo veel ingrediënten dat je je afvraagt of ze wel gezond kunnen zijn. Bekijk dus altijd de verpakking en zorg ervoor dat je vooral voedingsmiddelen koopt waar zo weinig mogelijk ingrediënten in zitten.
 

5. Zondigen mag

Helemaal niets ongezonds kopen is onrealistisch, want je wordt in de winkel heel erg verleid door verschillende lekkere dingen. Maar kies elke week één product en zorg dat het niet te groot is. Een klein doosje koekjes, een blikje cola, een klein potje ijs. Uit onderzoek blijkt dat een beetje zondigen hetzelfde goede gevoel geeft als veel zondigen. En je merkt het achteraf ook veel minder op de weegschaal.

* Zin in een gezonde snack? Wij geven je enkele lekkere voorbeelden!

* Gezond eten én letten op je budget? Het kan!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '