Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Hugvy & Jolien Meremans

Het deken weegt 7 kilogram en zou je in bed tot rust brengen.

UITGETEST: helpt een verzwaringsdeken je om sneller in slaap te vallen?

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem waar helaas niet veel aan te doen is. Ook redactrice Jolien heeft er álles voor over om eens een nachtje goed te slapen. Daarom testte ze een verzwaringsdeken uit dat je zou moeten helpen om de slaap sneller te vatten.


Van aromatherapie over liters kamillethee tot yoga voor het slapengaan, niets lijkt mijn insomnia te kunnen verslaan. En aangezien ik geen fan ben van slaapmedicatie, moet ik op zoek naar andere wondermiddeltjes om die slapeloosheid te lijf te gaan. Na uren online opzoekingswerk botste ik op een verzwaringsdeken dat je zou moeten helpen om sneller en beter naar dromenland te reizen. Niet de meest budgetvriendelijke aankoop, maar volgens de reviews op Google is het in vele slaapkamers wel een succes en de hap in je rekening dus meer dan waard. Er zit dus niets anders op dan zo’n deken zelf eens uit te testen. Disclaimer: ik kamp al meer dan 10 jaar met slaapproblemen, dus de kans dat het verzwaringsdeken plots wel het beoogde effect zal hebben? Die hoop heb ik al heel lang opgegeven, maar you never know!

Hugvy van 7 kilogram


Ik koos voor een verzwaringsdeken van het Belgische merk Hugvy dat maar liefst 7 kilogram weegt. De bedenkers van het deken staken belachelijk veel tijd in het onderzoek naar verzwaringsdekens en beweren op hun website dat dergelijke dekens door verschillende professoren en slaapexperts worden aangeraden. De speciale verzwaarde vulling, zoals verzwaarde glaskralen, die in het deken zitten creëren een drukstimulatie, een therapeutische techniek waarvan is aangetoond dat ze je ontspant en je angsten verlicht. Uit een studie van Journal of Sleep Medicine and Disorders blijkt trouwens dat die techniek je wel degelijk helpt om sneller in slaap te vallen: maar liefst 80% van de ondervraagden beweerde dat het verzwaringsdeken ervoor zorgt dat ze sneller in slaap vallen, minder wakker worden tijdens de nacht én zich overdag fitter voelen. Eerst zien en dan geloven!

Volgens de ontwerpers van Hugvy moet je je lichaam een maand de tijd geven om te wennen aan het deken, alvorens het echt effect heeft op je slaap. Het is dus geen actie-reactie, maar ik geef het toch een eerlijke kans, iets waar ik de eerste nacht meteen spijt van heb. Het voelt allesbehalve natuurlijk aan om met 7 kilogram op je lichaam in bed te liggen. En vergis je niet: 7 kilo lijkt weinig, maar weegt immens veel als je een onrustige slaper bent. Meer zelfs, het lijkt wel of ik in bed een heuse work-out aan het doen ben. Resultaat? Het deken ligt na nog geen uur al in de hoek van de kamer.

Eerlijk? Ik heb er zelfs ruzie over gemaakt met mijn lief. Ik wilde het deken al na nacht één afschrijven, maar volgens hem moest ik het een eerlijke kans geven. Makkelijk gezegd als je elke nacht slaapt als een roos of in zijn geval kettingzaag. Maar oké, ik geef het nog een kans. En alweer draait de tweede nacht uit op een regelrecht fiasco. Ik kan maar niet wennen aan de druk op mijn borst en zwier het weer aan de kant. Hetzelfde gebeurt ook tijdens de derde, vierde en vijfde nacht. Naast het feit dat het deken zo zwaar is, is het ook nog eens enorm warm om onder te slapen. En hoewel ik zelfs in de zomer een koukleum ben, lig ik onder het deken te zweten als een rund.

Een succes?


En dan gebeurt het onmogelijke: de zesde nacht val ik toch in slaap onder het deken. Oké, ik heb nog heel lang wakker gelegen, maar Klaas Vaak won uiteindelijk toch de strijd. En ik verloor maar al te graag. Wat. Een. Overwinning! Of die slaap het resultaat was van het deken of van mijn vermoeidheid, dat kon ik pas tijdens de zevende nacht achterhalen. En hoewel ik het ook dan heel moeilijk had om de slaap te vatten, kwam ik uiteindelijk toch in dromenland terecht. Ik moet er wel bijvertellen dat ik ’s ochtends enorm veel spierpijn had, het resultaat van die verzwaarde vulling. Die spierpijn verdween na nog een dag of vijf, maar mijn kopzorgen voor het slapengaan niet.

Ik ben een eeuwige piekeraar, en dat is de grootste vijand van mijn slaap. En hoewel het deken ervoor zou moeten zorgen dat ik sneller kan ontspannen in bed, kan ik maar geen komaf maken met mijn gedachtemolen, zelfs niet na een maand proberen. Dat het deken voor sommige slechte slapers wél een lifesaver is, daar ben ik voor de volle 100% van overtuigd. Maar voor iemand die intussen al een decennium lang kampt met slaapproblemen? Dat valt nog even af te wachten. Het verzwaringsdeken ligt wel nog steeds in de slaapkamer. En dat betekent dat het wel degelijk de moeite waard is, zeker als je weet dat alle andere middeltjes die ik uittestte meestal meteen in de prullenmand belandden. Ik geef de strijd nog niet op en ik denk wel degelijk dat het verzwaringsdeken mij kan helpen, máár in combinatie met een ander wondermiddel. Dat moet ik alleen nog zien te vinden...

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '