Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Dieet

Verlies ik mijn haar omdat ik vegetarisch eet?

Sinds een aantal weken verlies ik veel meer haren dan anders. Ik heb geen kale plekken maar gewoon meer haaruitval over heel mijn hoofd. Ik ben 22 en niet zwanger. Ik ben wel al 10 jaar vegetariër. Kan dat er mee te maken hebben? Misschien krijg ik niet genoeg ijzer binnen? Ik ben begonnen met een vitaminekuur maar tot nu heeft die niet geholpen. Na hoeveel tijd heeft zo’n kuur effect? Ik begin me slecht te voelen door al dat haarverlies, ik wil niet kaal worden! 

Het type haaruitval waar jij nu last van hebt, kan het gevolg zijn van fysieke of psychische stress. Meestal bereikt de haaruitval dan een hoogtepunt zo’n 3 maanden na de stressperiode. Is stress de oorzaak, dan is geduld de beste remedie: na6 tot 12 maanden herstelt je haardos spontaan.

Vitaminegebrek is in het Westen zelden de oorzaak van haarverlies. Wanneer je niet gevarieerd genoeg eet, kan een vitaminenkuur of een voedingssupplement (type Cystine-B6 of Pillfood) een oplossing zijn. Ook paba (paraaminobenzoëzuur) helpt bij haaruitval die het gevolg is van een slecht voedingspatroon. Maar wanneer je vegetarisch eet, eet je meestal wél gevarieerd met voldoende groenten en fruit.

Als vegetariër moet je wel opletten voor een tekort aan ijzer en vitamine B 12. En bloedarmoede door ijzertekort kan inderdaad gepaard gaan met haaruitval. Er is ook plantaardig ijzer maar dat wordt minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen. En vitamine B 12 haal je enkel uit vlees, vis, zuivel en eieren. Daarom worden vegetarische eiwitbronnen zoals tofu, seitan en quorn vaak verrijkt met vitamine B 12. Wanneer je vegetarisch eet en voldoende vleesvervangers en zuivel eet, heeft dat geen nadelen voor je gezondheid. Of je bloedarmoede hebt door een ijzertekort kan je huisarts nagaan via een bloedonderzoek. Zo’n tekort kan behandeld worden met ijzertabletten of ijzerstroop.

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '