Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Laura Vleugels voor Flair

‘Het is de perfecte combinatie van inspanning, ontspanning, workout en therapie.’

UITGETEST: een avondje zweven in de flying yoga-les

De redactie

Sporten is gezond, maar ook leuk. Zéker als je je favoriete sport deelt met je favoriete mensen. Journaliste en Aerial Yoga Teacher Lise nam artdirector Line mee voor een avondje zweven in de flying yoga-les.

Journaliste en Aerial Yoga Teacher Lise: ‘Aerial yoga. Het klinkt alsof je er lenig, sterk en handig voor moet zijn, maar als klungelkampioen kan ik je verzekeren dat je er ook zonder kleerscheuren van afkomt mocht je de vaardigheden niet bezitten. Sterker nog: zelfs zonder enige yoga-ervaring kan je er net als ik een oase van rust in vinden. De bedoeling van aerial yoga is dat je traditionele yogahoudingen (asanas) uitoefent met behulp van een stoffen hangmat. Je hangt, staat en vliegt op meerdere manieren in de doek, om na een uur vol Cirque du Soleil-achtige poses over te gaan tot een kwartier lang cocoonen met de savasana (waarbij je als een rups in z’n pop hangt te bungelen).

Ja, je arm- en buikspieren krijgen een miniwork-out, maar het gevoel van gewichtloosheid biedt precies het juiste contrast. Dat zorgt namelijk voor een nog intensere stretching en een dieper gevoel van ontspanning. Let wel: je eet best niet te zwaar vóór de les en trekt het best lange mouwen en broekspijpen aan, zodat de doek niet kan schuren. Op die manier kan je echt genieten van de energie die je krijgt als je ondersteboven hangt te bengelen in je monkey pose.’

© Laura Vleugels voor Flair

Helemaal overtuigd?

Artdirector Line: ‘De paar keer dat ik me in het verleden in een yogastudio begaf, kwam ik telkens onrustiger buiten dan ik binnen was gegaan. Ik kan niet precies verklaren hoe dat komt, maar dat effect hebben rustige sporten wel vaker op mij. Daarom stortte ik me in het verleden eerder op actieve bezigheden als streetdance, hoewel het me veel deugd zou doen om bewuster te leren ontspannen. Als mama van een peuter en vrouw met een carrière vergeet ik te vaak op de pauzeknop te drukken, en dat is de reden waarom ik deze avontuurlijke vorm van yoga toch een kans wilde geven.

Eerlijk? Dat bleek een van de beste beslissingen van de laatste weken. Ik vond aerial yoga in één woord zalig! Het is de perfecte combinatie van inspanning, ontspanning, workout en therapie. Toegegeven: het duurde een klein halfuur voor de angsthaas in me weghuppelde en ik echt op de doek durfde te vertrouwen, maar daarna werden mijn hangmat en ik één geheel. De oefeningen die we het eerste uur deden, vroegen kracht van mijn arm- en buikspieren en denkwerk van mijn brein. Daarom was het onmogelijk om tijdens de les te piekeren over het werk of het huishouden.

© Laura Veugels voor Flair

Bij elke oefening die lukte, voelde ik me bovendien apetrots en werd ik ook steeds comfortabeler in mijn eigen lichaam. Nope, de poses waren niet altijd even flatterend, maar dat maakte me even helemaal niets uit. Net zomin maakte het me uit dat ik niet de allergrootste acrobaat van de les was. De boodschap was duidelijk: je doet wat je kan, en dat op je eigen manier en je eigen tempo. Heerlijk!

Ondanks al die pret moest het beste moment van de les voor mij nog komen. Dat ontdekte ik toen we na dat uur nog een kwartier lang lekker niets mochten doen in onze eigen cocon. Zacht wiegend in mijn hangmat kwam ik tot het besef dat ik zonet een uur lang pure me-time had beleefd, iets waar ik de laatste tijd veel te weinig van nam en meer behoefte aan had dan ik me realiseerde. Het was een emotioneel moment waarbij ik dacht: dit moeten meer mensen weten. Twee weken later hing ik samen met een van mijn beste vriendinnen weer in de lucht, en dat wil ik voortaan minstens één keer per maand gaan doen. Kortom: ik ben verkocht!’

Ook eens proberen? Lise geeft op vrijdag om 11 uur les bij Ugo Relax, Schoolstraat 7, 2110 Wijnegem. € 15 per les of € 78 voor een zesbeurtenkaart.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '